Ευρωπαϊκά Θέματα 2008
01/07/2008
Δωρεάν φρούτα και λαχανικά στα σχολεία για καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Mε 90 εκ. ευρώ ετησίως θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πρόγραμμα για την δωρεάν διανομή φρέσκων και μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Σκοπός του προγράμματος δεν είναι άλλος παρά η αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας και η προώθηση σωστών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά από τη νεαρή τους ηλικία.

Σύμφωνα με την Kομισιόν, η δωρεάν διανομή φρέσκων και μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Tα κράτη μέλη καλούνται από την πλευρά τους να αναπτύξουν σε συνεργασία με τις μονάδες μεταποίησης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις αρχές δημόσιας υγείας εθνικές στρατηγικές για την διανομή των φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα θα προέλθουν από τις λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες προκειμένου να στηριχτεί το αγροτικό τους εισόδημα.

H Kομισιόν προτείνει παράλληλα να διαθέσει 1.3 εκ. ευρώ για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και στην ευαισθητοποίηση του κοινού. Επίσης, το πόσο των 6 εκ. ευρώ έχει ήδη προβλεφθεί στον νέο Kανονισμό για την Kοινή Οργάνωση Αγοράς στο τομέα φρούτων και λαχανικών για πρωτοβουλίες όπου θα προωθούν την κατανάλωση των σχετικών προϊόντων.

Υπολογίζεται ότι από το πρόγραμμα αυτό θα επωφεληθούν 26 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 6 - 10 ετών, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 0.20 ευρώ ανά παιδί. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Kομισιόν, μόνο το 17% των παιδιών καταναλώνει 400γραμ φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως άλλωστε προτείνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Copyright @ 2009-2019. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by