Ανακοινώσεις
19/07/2018
Απαράδεχτες οι αυξήσεις στα σκύβαλα και στα αποχετευτικά

Πλημμυρίδα τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας των καταναλωτών σε σχέση με τις εξαγγελθείσες αυξήσεις στα τέλη αποκομιδής των σκυβάλων που ανακοίνωσαν στην πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη τους οι δήμαρχοι  της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας.

Οι περισσότεροι καταναλωτές καταφέρονται έντονα κατά των δημάρχων που αμελέτητα και αψυχολόγητα επέλεξαν την εύκολη και διαχρονικά πεπατημένη οδό του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, της εύκολης μεταφοράς στους πολίτες των αυξήσεων που προκύπτουν από λάθη, αμέλειες ή/και διασπάθισης των βαριών φόρων που καταβάλλουν οι δημότες-καταναλωτές και για τα οποία αντί να πληρώσουν οι εμπλεκόμενοι, καλούνται ξανά οι ίδιοι να το κάνουν.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που οι πιο πολλοί επισημαίνουν. Ότι δηλαδή, στη δημοσιογραφική διάσκεψη βρέθηκαν κάπου δέκα δήμαρχοι και κανένας δεν ήταν μελετημένος και κανένας δεν τόλμησε να διαφοροποιηθεί και να υποδείξει ότι θα μπορούσαν να δοθούν και κάποια κίνητρα στους καταναλωτές για μια πιο λογική και  ακριβοδίκαιη κατανομή των τελών και των αυξήσεων.

Κάποιοι μάλιστα διερωτήθηκαν που είναι το πολυδιαφημιζόμενο «pay as you throw»; Μας είπαν μάλιστα πως από πολλού, λόγω του ότι οι ίδιοι ως συνειδητοί πολίτες, κάνουν οριζόντια και εκτεταμένη ανακύκλωση, έχουν ζητήσει επίμονα και σε αρκετές περιπτώσεις και γραπτώς, από τους δήμους στους οποίους υπάγονται να στέλλουν τα αυτοκίνητα περισυλλογής μόνο μια ή δυο φορές τον μήνα και όχι δυο φορές τη βδομάδα. Αυτή η κίνηση θα επέφερε μεγάλες εξοικονομήσεις, αλλά δυστυχώς καμιά θετική αντίδραση από τους δήμους και ασφαλώς χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα γιατί κανένας δήμος δε νοιάστηκε σοβαρά να μελετήσει το θέμα.

Άλλοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί, παρά το ότι η ανακύκλωση που κάνουν επιφέρει σε κάποιους σημαντικά κέρδη, στους ίδιους δε δόθηκε κανένα κίνητρο για κάποια ενθάρρυνση. Θα μπορούσαν έστω, να φιλοτιμηθούν να προχωρήσουν στη δωρεάν παραχώρηση των, αξίας μερικών σεντ πλαστικών σακουλιών ανακύκλωσης.

Είναι λογικό να θέλουμε να πληροφορηθούμε από όλους τους δημάρχους που ήσαν παρόντες στην ανακοίνωση του χαρατσιού της άμεσης αύξησης στα τέλη σκυβάλων, αν σκοπεύουν να επιχειρήσουν να ανεβούν σε κάποια επίπεδα σοφίας που επιβάλλει την μελέτη και υιοθέτηση κάποιων άλλων πιο νούσημων διεθνών πρακτικών για εξοικονομήσεις τις οποίες να αποδώσουν πίσω στους δημότες τους.   

Στις διαμαρτυρίες που αφορούσαν στις αυξήσεις των τελών αποχέτευσης κάποιοι διαρωτήθηκαν αν τουλάχιστο τη φορά αυτή η κατανομή θα γίνει πιο δίκαιη και αν, όπως που ίσως ξέρουν κάτι περισσότερο θα κληθούν να καταβάλλουν τέλη και κάποιοι που προνομιακά δεν καταβάλλουν εδώ και δεκαετίες.

Σε σχέση με αυτό τον ισχυρισμό επικοινωνήσαμε για επαλήθευση με πρώην λειτουργό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας ο οποίος μας είπε ότι όντως υπάρχει μια μεγάλη περιοχή στην Ακρόπολη που περικλείει αρκετές οδούς, που κατέχουμε, βόρεια της Ιφιγένειας από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου ως το Υπουργείο Παιδείας και πιο πέρα. Επίσης όπως μάθαμε υπάρχει και δυο μικρότερες περιοχές στον Άγιο Δομέτιο και στην Αγλαντζιά με το ίδιο καθεστώς.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by