Ανακοινώσεις
13/06/2019
Απαράδεχτες οι παρεμβάσεις στο έργο της ΕΠΑ

Το ότι σε αυτό το, γενικά ανίκανο και αναποτελεσματικό κράτος. τα πολιτικοοικονομικά ζιζάνια δεν επιτρέπουν να ευδοκιμήσουν οι Ανεξάρτητοι Θεσμοί, που να στοχεύουν στην ομαλή, δίκαιη και αξιοκρατική λειτουργία του και στην προστασία των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους, είναι καλά γνωστό.

Ακόμα και εκεί που αναπόφευκτα και από υποχρέωση, ένεκα της συμμετοχής μας στην ΕΕ, αναγκαστήκαμε να ιδρύσουμε τέτοιους θεσμούς, όπως π.χ. η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), με διάφορα τεχνάσματα και παρεμβάσεις από τα ίδια πολιτικά ζιζάνια, δεν τους επιτρέπεται να λειτουργήσουν σωστά και αποτελεσματικά. Αυτό είναι πολύ καλά γνωστό και πολλές φορές αποδειγμένο, τουλάχιστο στην περίπτωση της ΕΠΑ.

Εμείς, ως Οργάνωση Προστασίας των δικαιωμάτων και των καλώς νοουμένων συμφερόντων των καταναλωτών, δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι από την δράση και την αποτελεσματικότητα της ΕΠΑ, σε σχέση με την μη σωστή και υγειά λειτουργία του ανταγωνισμού και γενικά της αγοράς. Πολλά είναι τα τυπικά ή/και άτυπα, επίσημα ή/και ανεπίσημα καρτέλ που λειτουργούν και παρεμβαίνουν ανενόχλητα, σε διάφορους τομείς της αγοράς, όπως π.χ. στα καύσιμα, στην ηλεκτροπαραγωγή, σε κλειστά σημεία αγοράς με συμφέροντα που κατέχουν δεσπόζουσα θέση, στα οπωροκηπευτικά κλπ. Βέβαια, και πρώτιστα  και οι ευθύνες του κράτους (εκτελεστική και νομοθετική εξουσία) είναι ασήκωτες.

Πέρα όμως από αυτή την περιγραφή της όντως τραγικής πραγματικότητας της κυπριακής αγοράς, δεν μπορούμε, εκεί και όπου η ΕΠΑ, ως εκ της νομοθετικής και θεσμικής υποχρέωσης της τολμά να αναλάβει δράση και να ερευνήσει, όπως π.χ. τώρα με την περίπτωση του ΠΙΣ και του ΓεΣΥ, τα ενδεχόμενα παραβίασης των Περί Ανταγωνισμού Κανόνων της Αγοράς, δεν μπορούμε να μην κακίσουμε και να απορρίψουμε τις διάφορες παρεμβάσεις στο έργο της.

Πέρα λοιπόν από τις εκτός θέματος προπαγανδιστικές ατάκες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, που έκανε στο σημερινό Πρωινό Δρομολόγιο του 3ου Προγράμματος του ΡΙΚ, για να δικαιολογήσει την παρέμβαση του ΠτΔ, θεωρούμε αυτή την παρέμβαση από τον Πρώτο Άρχοντα του κράτους τουλάχιστον ατυχέστατη. Κρίνουμε ότι ο ΠτΔ είτε δεν έπρεπε να παρέμβει, είτε θα έπρεπε να αναχαιτίσει, ως ο προστάτης των Ανεξάρτητων Θεσμών, τις άλλες παρεμβάσεις και να προστατεύσει τη λειτουργία της ΕΠΑ.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην στηλιτεύσουμε και να απορρίψουμε με ένταση, ως ατυχείς και απαράδεχτες τις διάφορες άλλες παρεμβάσεις από πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα που, ενώ δεν κάνουν αυτά που από ευθύνη και υποχρέωση έπρεπε και αναμενόταν γενικά να κάνουν, να παρεμβαίνουν με επιθέσεις ενάντια στη θεσμική δράση της ΕΠΑ.

Ζητούμε λοιπόν από όλους και κυρίως τους πολιτειακούς και θεσμικούς άρχοντες, να είναι αρκούντως και αντικειμενικά προσεκτικοί και να αφήσουν την ΕΠΑ να κάνει τη δουλειά της. Εμείς θα της πούμε «μπράβο» αν δικαιωθεί και αντίθετα θα την επικρίνουμε, όπως πολλές άλλες φορές το κάναμε, αν αποτύχει.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by