Ανακοινώσεις
24/12/2019
Συμβουλές για την ασφαλή αγορά παιδικών παιχνιδιών

Τα παιχνίδια συμβάλλουν σημαντικά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Για την ασφάλεια των παιχνιδιών και για να διασφαλιστεί η καλύτερη ωφελιμότητα των παιδιών κατά την διάρκεια των γιορτών, οι παρακάτω συμβουλές, μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

 1. Διαβάστε τις ετικέτες που έχουν τοποθετηθεί στα παιχνίδια. Λάβετε υπόψη σας σοβαρά την ηλικία των παιδιών που προορίζονται και τις υποδείξεις ασφάλειας. Μην αγοράζετε παιχνίδια που δεν φέρουν τη σήμανση CE πάνω στο παιχνίδι ή στην συσκευασία του. Παρόλο που το σήμα CE δεν προορίζεται σαν οδηγός για τον καταναλωτή, αποτελεί υποχρέωση για τον κατασκευαστή και δηλώνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με όλες τις σχετικές Ευρωπαϊκές απαιτήσεις.
 2. Διαλέξετε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία, τις ικανότητες και δεξιότητες των παιδιών σας. Παιχνίδια που δεν προορίζονται για την ηλικιακή ομάδα παιδιών σας μπορεί να μην ικανοποιούν τις απαιτήσεις ασφαλείας. Διαβάστε και ακολουθήστε τις υποδείξεις για την ηλικιακή ομάδα που προορίζονται. Ειδικά για την ηλικιακή ομάδα 0 έως 3 χρονών και την φράση «δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 36 μηνών». Αυτή η διατύπωση που το συνοδεύει είναι μια αυστηρή προειδοποίηση και όχι μια απλή υπόδειξη.
 3. Μην δίνετε παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια σε παιδιά κάτω των τριών χρονών, επειδή τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους. Τα μικρά κομμάτια αποτελούν κίνδυνο πνιγμού. Βεβαιωθείτε ότι τα μάτια, οι μύτες και μικροαντικείμενα στα παραγεμισμένα ζωάκια δεν αποσπώνται εύκολα.
 4. Ζητήστε οδηγίες στη γλώσσα που κατανοείτε και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες προσεκτικά για την σωστή συναρμολόγηση και χρήση του παιχνιδιού. Κρατήστε και φυλάξετε τις οδηγίες και τις πληροφορίες που βρίσκονται στην συσκευασία του παιχνιδιού.
 5. Μην αγοράζετε παιχνίδια από τυχαία καταστήματα και διαδικτυακά καταστήματα. Οι καλοί έμποροι φροντίζουν για τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά και συνήθως δέχονται επιστροφές (βεβαιωθείτε για τις αλλαγές και την επιστροφή χρημάτων πριν αγοράσετε). Αποφύγετε τις απομιμήσεις και προσέχετε να κάνετε αγορές από αξιόπιστους εμπόρους, όταν πρόκειται για το διαδίκτυο.
 6. Επιβλέπετε τα παιδιά όταν παίζουν και σιγουρευτείτε ότι τα παιχνίδια, με τα οποία παίζουν, προορίζονται και είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες τους. Με ορισμένα παιχνίδια – όπως τα πατίνια, τα τροχοπέδιλα και τα ποδήλατα – τα κράνη και ο εξοπλισμός προστασίας είναι απαραίτητα και θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται.
 7. Εξετάζετε συχνά τα παιχνίδια για σπάσιμο ή φθορά, επειδή μπορεί να είναι αιτία ατυχήματος ή/και άλλου κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών. Ανακυκλώστε τα σπασμένα παιχνίδια αμέσως.
 8. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά, κρατήθηκαν μακριά από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 36 μηνών, όταν αυτά μπορεί να περιέχουν μικρά κομμάτια.
 9. Αφαιρέστε και πετάξετε (ανακυκλώστε αν είναι δυνατόν) όλη την συσκευασία του παιχνιδιού που περιέχει πλαστικές τσάντες, χαρτόνια, χαρτί, πλαστικές θήκες (αλλά πάντα φυλάγετε τις οδηγίες). Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά δεν παίζουν με την πλαστική συσκευασία, που θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία. Φροντίστε να ανακυκλώνετε με ασφάλεια τις μπαταρίες.
 10. Διδάξετε τα παιδιά σας να συγυρίζουν σωστά τα παιχνίδια τους προς αποφυγή ατυχημάτων. Μην αφήνετε τα παιχνίδια πάνω στις σκάλες ή στο πάτωμα στο σπίτι.
 11. Να ενημερώνετε πάντα τον κατασκευαστή ή/και τον έμπορο και οπωσδήποτε τις Αρχές εάν εσείς ή τα παιδιά σας εντοπίσατε πρόβλημα ασφαλείας σε παιχνίδι. Μην διστάσετε να συμβουλεύεστε το RAPEX δηλαδή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών που δημοσιοποιούμε στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης μας www.consumersunion.org.cy και στην Ομάδα μας «Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής» στο Facbook. Οι συχνές αναρτήσεις θα σας απαλλάξουν από λάθη και κινδύνους που δεν αντιλαμβάνεστε όταν αγοράζετε ή που έχετε στα σπίτια σας, από παιχνίδια που έχετε ήδη αγοράσει.

Οι συμβουλές αυτές γίνονται τώρα, αλλά ισχύουν για όλο το έτος και όχι μόνον για την περίοδο των Χριστουγέννων. Σε περίπτωση παραπόνων ή καταγγελιών παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε μαζί μας στο 22313111 ή με την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή 1429.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by