Ανακοινώσεις
05/01/2020
Με το καλημέρα του 2020, νέες αυξήσεις τιμών στο γάλα

Ούτε ανάσα δεν έδωσαν οι βιομηχανίες γάλακτος στους καταναλωτές. Ούτε μια μέρα να χαρούν την έλευση της νέας χρονιάς. Από την πρώτη μέρα κιόλας έστειλαν στους λιανικούς πωλητές κατάλογο με νέες αυξημένες τιμές. Η γνωστοποίηση για τις νέες αυξήσεις στη τιμή του φρέσκου-παστεριωμένου γάλακτος, από την 1 Ιανουαρίου 2020, δικαιολογημένα προκαλούν τεράστια και έντονη δυσφορία και αγανάκτηση στους καταναλωτές.

Φαίνεται, δυστυχώς πως κάποιοι, σ’ αυτό το «ακυβέρνητο» κράτος της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας, έχουν χάσει κάθε ίχνος συνείδησης. Γιατί, πως αλλιώς κάποιος μπορεί να εξηγήσει τα φαινόμενα των αυξήσεων, κυρίως στα βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το ψωμί αλλά και στα καύσιμα, δεν δίνουν καμιά ευκαιρία ανάκαμψης των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, που τα έχει στείλει δεκαετίες πίσω.

Για χρόνια τώρα η Κύπρος παραμένει πρωταθλήτρια ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ΕΕ, στην ακρίβεια των βασικών ειδών διατροφής και κυρίως στο γάλα και το ψωμί. Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) καλεί την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), καθώς και τον Υπουργό Εμπορίου και τις Υπηρεσίες του, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να βρουν τρόπους να προστατεύσουν επί τέλους τον δύσμοιρο τον κύπριο καταναλωτή.

Καλεί την ΕΠΑ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση και των εξοντωτικών επιπτώσεων που επιφέρουν στους πολίτες-καταναλωτές και να ολοκληρώσει τις έρευνες της για τα διάφορα καρτέλ που ανενόχλητα για χρόνια λειτουργούν σε βάρος του ανταγωνισμού και να εκδώσει τιμωρητικές και ανασταλτικές αποφάσεις.

Παράλληλα καλούμε τον Υπουργό όπως, μελετήσει και να ετοιμάσει τις συνθήκες για την άμεση επιβολή πλαφόν, το οποίο να συνεχίσει διαδοχικά μετά από την κάθε περίοδο λήξης του, μέχρι η ΕΠΑ να ολοκληρώσει τις έρευνες της.

Τέλος, η ΠΕΚΠΟΙΖΩ, καλεί τους καταναλωτές να αναλάβουν και οι ίδιοι τις ευθύνες που τους αναλογούν για το βαθμό επιρροής που μπορούν να ασκήσουν, μέσα από τις επιλογές τους, στην αγορά, τιμωρώντας κάποιους ασυνειδήτους εκμεταλλευτές που δεν τους σέβονται και δεν δείχνουν καμιά κατανόηση για τα ασήκωτα βάρη που επιβάλλει η κρίση στους ώμους κύρια των νοικοκυριών.

Με πόνο ψυχής και αφού δεν της άφησαν άλλες επιλογές, η ΠΕΚΠΟΙΖΩ, παρά τις διακηρυγμένες αρχές της για υποστήριξη των κυπριακών προϊόντων και των ντόπιων παραγωγών, καλεί τους καταναλωτές σε επιβολή μποϋκοτάζ πάνω στο φρέσκο παστεριωμένο κυπριακό γάλα.

Υπάρχουν πάντα τρόποι να δείξουμε σαν καταναλωτές τη δύναμη μας. Τώρα είναι η ώρα. Αποφύγετε ή/και μειώστε την κατανάλωση ή/και κάνετε στροφή στο εισαγόμενο φρέσκο παστεριωμένο γάλα μακράς διάρκειας, του οποίου η τιμή είναι γενικά, κάτω από ένα ευρώ. Σκεφτείτε ότι εκατομμύρια άλλοι Ευρωπαίοι καταναλωτές το προτιμούν.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by