Άρθρα
21/10/2014
Μια ενδιαφέρουσα επιστολή που λάβαμε
Του Νίκου Καρύδη


Νίκος Καρύδης
(επαναπατρισμένος από Νότια Αφρική)

Αξιότιμε κε Αριστοδήμου,

Οφείλω να σας συγχαρώ για τις ενέργειες προς όφελος των πολιτών αυτής της κοινωνίας, αναφορικά με τις τιμές καυσίμων των εταιρειών. Σίγουρα λένε ψέματα και παραπληροφορούν πολλοί που ασχολούνται στο κύκλωμα. Ελπίζω να συνεχίσετε τον αγώνα σε μια κοινωνία που έχει χαζέψει από αυτά που συμβαίνουν στην Χώρα των λαμόγιων.

Η στάση του Υπ., Λακκοτρύπη ήταν και είναι λανθασμένη. Κρίμα, διότι μου ήταν συμπαθής. Σαν τεχνοκράτης δεν πρέπει να κάνει τέτοιες πολιτικές τούμπες, στην ουσία παίρνει το μέρος των εταιρειών και πρατηριούχων. Δυστυχώς όμως προέρχεται από το κατεστημένο, φαίνεται του τράβηξαν το αυτί και δεν θέλει να αποχωριστεί την καρέκλα του Υπουργού. Ενώ έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ή παραδεχόταν ότι το Υπουργείο του αδυνατεί να σπάσει το κατεστημένο κύκλωμα. Πως θα πραγματοποιήσουν ενεργειακή πολιτική, είναι ένα ερώτημα. Πολύ φοβούμαι ότι τα αέρια και πιθανά πετρέλαια θα πάνε περίπατο, εάν δεν τα πάρει η Τουρκία. Χρειάζεται να παρακολουθούμε όλοι την εξέλιξη διότι κάτι μαγειρεύεται ενώ ο κοσμάκης προσμένει οικονομική λύτρωση και ανάσταση από αυτά.

Αρκετοί αξιωματούχοι ξέρουν να μιλάνε μόνο όταν βγουν στην σύνταξη, καταγγέλλουν ατασθαλίες ή ενέργειες ύποπτες, κατόπιν εορτής. Πως μπορείς να τους χαρακτηρίσεις; Όταν είναι σε ενεργεία αποφεύγουν να μιλήσουν με την γλώσσα της απόλυτης αλήθειας, λένε τις μισές η παραπλανούν.

Είναι γνωστά το τι γίνετε με τις λιανικές τιμές καυσίμων, οι πρατηριούχοι ανεβοκατεβάζουν τιμές άμεσα με το πρώτο πρόσταγμα, ακόμη και ξημερώματα και όταν έχουν απόθεμα στις αποθήκες, με ψεύτικες δικαιολογίες ότι ‘στέρεψαν’. Και πολλά πρατήρια στον ίδιο δρόμο ή περιοχή συμφωνούν μεταξύ τους τις τιμές με ελάχιστη διαφορά κοροϊδεύοντας όλους εμάς ότι δήθεν διαφοροποιούνται και συναγωνίζονται.

Επειδή το Κράτος έχει χάλια μαύρα οικονομικά, τα καύσιμα είναι σίγουρη πηγή φορολογίας, περίπου 75% της τιμής του καυσίμου στο βενζινάδικο (κάπου 71 σεντ με ΦΠΑ). Και δεύτερο οι εταιρείες καυσίμων και το κύκλωμα γύρω από αυτό πιθανόν να χρηματοδοτεί και κόμματα ή να προβαίνει σε συνεννοήσεις κα. Φαίνεται ότι το Κράτος και η υπηρεσία προσόδων αδυνατεί να συμμαζέψει την φοροδιαφυγή (εσκεμμένα;) και φοροαποφυγή, μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Άλλο μπάχαλο εδώ.

Δεν έχω καμία διάθεση να πληρώνω και να χρηματοδοτώ το Κράτος, Κυβερνήσεις ερασιτεχνών πολιτικών καριέρας, προς όφελος του δημοσίου, των εργαζομένων εκεί, μεσαζόντων, βενζινάδικων, εταιρειών, τραπεζικών άσχετων οικονομολόγων κτλ. Προσπαθώ να αποφεύγω, όσο γίνεται να αγοράζω καύσιμα.

Αρκετά υποφέρουμε από παράνομες αποφάσεις της Κυβέρνησης και των Βουλευτών για χρόνια, πολλές αντισυνταγματικές, λάθη χονδρά λαμόγιων σε τράπεζες, πολλά εκ των οποίων εσκεμμένα για προσωπικό όφελος, άτομα με πομπώδεις τίτλους και περγαμηνές χωρίς όμως ηθικό αντίκρισμα ή ανάστημα, ειλικρίνεια κλπ. Όταν τους κατηγορήσουν αμέσως αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη ενώ αμέσως αρρωσταίνουν για να έχουν νοσοκομειακά προνόμια.

Από δημόσιους υπαλλήλους που γνωρίζουν και γνώριζαν και δεν έλεγαν τίποτε (αθετώντας τους όρκους ) και δημόσιους υπαλλήλους που διαχρονικά μετατράπηκαν σε ιερές αγελάδες και κατεστημένο από τους κομματάρχες. Είναι δυνατόν ο δημόσιος υπάλληλος να είναι πάνω από τον ιδιώτη; Ο ιδιώτης δημιουργεί χρήμα, ο δημόσιος το ξοδεύει, στην περίπτωση της Κύπρου αλόγιστα (ξένα κόλλυβα).

Σε αυτή την μικρή χώρα, διαιρεμένη, με τόσα προβλήματα διαχρονικά, το κατεστημένο την αποτελείωσε, όχι ο εχθρός. Όσο πιο βαθιά σκάβεις τόσο βρίσκεις βρωμιές που συναγωνίζονται τα χειρότερα Κράτη της Υφηλίου. Σαφώς δεν πρόκειται για Ευρωπαϊκή χώρα, όπως την κατάντησαν. Ντρόπιασαν την ιστορία του Έθνους. Δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι το Κυπριακό δεν έχει λυθεί μετά από 40 χρόνια, παρ όλα τα σχέδια που κατά καιρούς υποβλήθηκαν από πολλούς. Δεν φταίνε ΜΟΝΟ οι Τούρκοι φταίει και το κατεστημένο και συμφέροντα των. Κανένα σχέδιο εδώ που έφτασε το Κυπριακό πρόβλημα δεν θα βρει απήχηση για επίλυση, διότι κάποια ισχυρά συμφέροντα αντιδρούν. Άρα είναι η διχοτόμηση η μόνη λύση; Η Κύπρος δεν θα είναι το μόνο νησάκι με δυο κράτη.

Ακόμη περιμένουμε να δούμε λαμόγια να δεσμεύεται η περιουσία τους, να πάνε φυλακή, ακόμη και εξορίες να ξεβρομίσει ο τόπος, να πληρώσουν προστύμματα ακόμη και να εκδιωχθούν από πολιτικά κόμματα, από συντεχνίες, επαγγελματικές οργανώσεις, υπηρεσίες κτλ. Κανένας υπεράνω των νόμων όμως το κατεστημένο εξαιρείται!

Τίποτε, όλες οι υποθέσεις τραβούν σε μάκρος από τους ξεχαρβαλωμένους θεσμούς, ίσως εσκεμμένα, η συγκάλυψη των κοράκων είναι πιθανή. Πολλά λαμόγια παραμένουν στις θέσεις τους, οι νέοι γύπες του πολιτικού κατεστημένου προωθούνται. Δεν είναι δυνατό οι απατεώνες να διορθώσουν τα στραβά για τα οποία ευθύνονται. Χρειάζεται νέο αίμα αμόλυντο. Δηλαδή η χώρα πρέπει να επανασχεδιαστεί να αντιμετωπίσει τον 21 αιώνα. Το πολιτικό κατεστημένο μέσα και έξω από την Βουλή κτλ δεν έχει να αναδείξει κάποιον πολιτικό, κατά την γνώμη μου, που στην ουσία πρέπει να θυσιαστεί πολιτικά βάζοντας νέες βάσεις εσωτερικής Διακυβέρνησης, νέο Σύνταγμα, εξωτερικό προσανατολισμό, Αμυντική πολιτική κτλ. Οι Κυβερνήτες διαχρονικά, σαν τις γάτες προσπαθούν να σκεπάσουν τα προβλήματα. Στην Αρχαία Ρωμαίικη Δημοκρατία, όριζαν δικτάτορες για χρονική περίοδο όταν συγκεκριμένες λύσεις δεν μπορούσαν να βρεθούν μέσα από τις συνταγματικές διαδικασίες, οι όποιοι και καλούντο σε απολογία μετά το πέρας της περιόδου που τους είχε ανατεθεί.

Θα είμαι στην διάθεση σας για προσωπική επαφή ή να βοηθήσω στο έργο σας, όπου μπορώ εθελοντικά και ενάντια του κατεστημένου. Οι νέες γενεές που θα κληρονομήσουν χρέος πάνω από 40 δις θα μας καταριούνται. Τα παιδιά μας θα τα πληρώσουν εμείς δεν έχουμε καμία δυνατότητα.

Χρειάζεται Λευκή επανάσταση ενάντια του κατεστημένου, από νέους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους και όχι στα καφενεία. Πως δικαιολογείται αυτή η αδιαφορία στα προβλήματα του τόπου που ενθαρρύνει και το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο;

Η κρίση (αποτέλεσμα των ανίκανων και λαμόγιων μέσα στην χώρα και όχι ξένων ή ΕΕ), έβγαλε στην επιφάνεια όλες τις βρωμιές για Θεσμούς ανεπαρκείς, διαβρωμένους άλλα και άτομα με ιδιοτέλεια, έφερε και την Τρόικα ευτυχώς παρά τις δυσκολίες, χωρίς αυτήν δεν θα γινόταν τίποτε.

Εδώ και χρόνια έπρεπε να γίνουν σημαντικές αλλαγές στους μηχανισμούς εξουσίας, θεσμούς κτλ, οικειοθελώς, τις οποίες ήξεραν από την εποχή της ένταξης. Γιατί δεν έγιναν; Διότι το κατεστημένο δεν ήθελε και εάν έγιναν μερικές λόγο ποινών, υποβιβάστηκαν από την Βουλή. Χρειάζεται η Κύπρος φαίνεται πολλές Τρόικες σε όλους τους τομείς και ξένους αξιωματούχους σε κύριες θέσεις διότι κάτι έχει πάει στραβά με την νοοτροπία των ντόπιων όποιοι και εάν είναι.

Το φιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα σε όλο τον Κόσμο πάει μπροστά ασχέτως περαστικών προβλημάτων θα ανακάμψει είναι αυτό που θα μπορέσει επανεκκινήσεις την οικονομία και όχι σοσιαλιστικά πρότυπα και κουμμουνιστικές θεωρίες. Εάν ο σοσιαλισμός ή κουμμουνισμός ήταν αποδοτικά και προοδευτικά συστήματα για τις μάζες θα τα είχαν ανακαλύψει πρώτα οι πρόγονοι μας (τουναντίον είναι ταξικά για ορισμένες κατηγορίες προνομιούχων ειδικά κομματάρχες).

Αυτά είναι ξενόφερτα συστήματα που απέτυχαν παντού. Βεβαίως μέσα σε πλαίσια αυστηρά και ελέγχους και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι τα κράτη ειδικότερα τα μικρά και αδύναμα χρειάζονται διακρατικές εθελοντικές ενώσεις, πράγμα που θα γίνει παγκοσμίως (πχ Μπρίκς, ΕΕ και άλλα).

Προχωρήστε άφοβα με όλες τις μικρές δυνάμεις που έχετε, πόλεμο θα σας κάνουν πολλοί, το κατεστημένο 60 χρόνων δεν θα υποχωρήσει αμαχητί. Εγώ με τα λίγα προσπαθώ να σας τονίσω το ηθικό να συνεχιστεί η προσπάθεια για το καλό των νέων παιδιών. Κάνετε καλή δουλειά, προσοχή διότι θα σας καλοπιάσουν, δελεάσουν, κυνηγήσουν, κατηγορήσουν, κάποια στιγμή ώστε να μετριάσετε τις ενέργειες και τον έλεγχο που τα Θεσμικά όργανα εξ ορισμού μπάχαλο δεν μπορούν, για την προστασία καταναλωτή.

Να ζητήσετε την φόρμουλα υπολογισμού της τιμής κατανάλωσης υγρών καυσίμων διότι εκεί κρύβονται πολλά. Όπως και της τιμής ηλεκτρικού και ΑΤΗΚ. Όπως και το μπάχαλο στο ΡΙΚ με μισθούς, συντάξεις κα.

Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάτι καθαρό στην χώρα αυτή, ούτε ακόμη στην αστυνομία, λιμάνια, Κυπριακές Αερογραμμές, και τόσα άλλα. Βέβαια και στον ιδιωτικό τομέα που συμπράττει σε ύποπτους διαγωνισμούς δημοσίου, διαφόρων αγαθών, ειδικά νοσοκομείων, σχολείων κα.

Σας χαιρετώ,

Νίκος Καρύδης 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by