Άρθρα
25/02/2015
Η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Του Δρα Λούκα Αριστοδήμου*


Μότο: «Ο Τσίπρας τερμάτισε την ταπείνωση» Die Zeit»

Το πιο πάνω μότο είναι πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» και η εφημερίδα συνεχίζει να λέει ότι «η Ελλάδα ανακτά κομμάτι της κυριαρχίας της». Παράλληλα ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ομολογεί πως «η Ελλάδα μπορεί πια να βάζει τη δική της ελληνική σφραγίδα στο πρόγραμμα της». Μόνο κάποιοι από τους «δικούς» μας δε βλέπουν τα πράγματα έτσι, γιατί δε βολεύει τα κόμματα τους. Η αλλαγή τους μπήκε πάσσαλος στα μάτια και δε βλέπουν παρά όπως ήξεραν πριν.

Πολιτικοί αναλυτές απ’ όλο τον κόσμο, γράφουν. περιγράφουν, αναλύουν και προσπαθούν να ερμηνεύσουν την αλλαγή στην Ελλάδα, άλλοι απλά σαν συνέπεια της καταπίεσης των οικονομικών δολοφόνων της τρόικα, που δημιούργησε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα επιβάλλοντας μέσα από τα σκληρά μέτρα λιτότητας τη στυγνή φτωχοποίηση των μαζών και άλλοι πιο σύνθετα μέσα και από τον χαρακτήρα των ελλήνων και της αντίδρασης τους σε μια ξένη επικυριαρχία. Προσπαθούν επίσης να ερμηνεύσουν και να αποδώσουν τα θετικά και τα αρνητικά, ο κάθε ένας μέσα από τη δική του σκοπιά.

Κατά τη δική μου απλή θεώρηση και πέρα από τη βασιμότητα των πιο πάνω, το πιο σημαντικό που έφερε η αλλαγή είναι η κάθαρση σε στυλ ελληνικής τραγωδίας, μια κάθαρση και ένας λυτρωμός μετά από πολλές δεκαετίες κρίσης αξιών.

Κάθαρση! Δεν υπάρχει πιο ελληνική λέξη με νόημα ζωής. Καθάρισε μια κάστα ανάξιων, δουλοπρεπών, δοσίλογων απατεώνων και πολιτικών απατρίδων. Καθάρισαν τα σάπια, τα βούρκα και κινήθηκαν τα βρώμικα και στάσιμα νερά. Καθάρισε η ελληνική πολιτική ατμόσφαιρα από τη βρωμιά και τη δυσωδία.

Οι έλληνες σήμερα αναπνέουν ένα νέον αέρα. Αναπνέουν ύστερα από σχεδόν ένα αιώνα ένα δικό τους καθαρό αέρα. Ον αέρα της λευτεριάς, τον αέρα της ανεξαρτησίας και της περηφάνιας να είναι οι ίδιοι και να διαφεντεύουν τους εαυτούς και τα δικά τους. Άνοιξαν ξανά τα παράθυρα προς τη δική τους μοίρα και τη δική τους ιστορική παράδοση και στο δικό τους γίγνεσθαι που, μπορεί να περνά από συμπληγάδες, αλλά στο τέλος είναι δικό τους και που η άνοιξη και η αλλαγή θα κάνει ξανά να ανθίσει, να καρποφορήσει και να αποδώσει τα καλύτερα.

Η αλλαγή στην κεφαλή έγινε. Τώρα χρειάζεται να γίνει και η αλλαγή στο υπόλοιπο σώμα, στις ελληνίδες και στους έλληνες. Χρειάζονται κάθαρση και οι ίδιοι από το βάρος της αδιαφορίας, της μη συμμετοχής, της αδράνειας και του ωχαδερφισμού. Χρειάζεται να καθαρίσουν τα δικά τους παλιά σάπια που αιώνες μια ξενόφερτη κουλτούρα τους εμπότισε, τους δηλητηρίασε και τους αλλοτρίωσε τη συνείδηση.

Χρειάζεται να πιστέψουν ξανά ότι μέσα του συνεχίζει να κυλά ελληνικό αίμα και να αναβαπτισθούν στα ελληνικά ιδεώδη, τις παραδόσεις και στην ιστορία. Χρειάζεται να στρέψουν το βλέμμα προς την καθάρια τους θάλασσα και στον καθάριο καταγάλανο ουρανό. Να αφήσουν να περάσει μέσα τους ο ελληνικός αέρας που έρχεται από την μακραίωνη και απαράμιλλη ιστορία τους. Αυτό τον αέρα που ξένοι και ξενόφερτοι ή/και ξενοκίνητες ανάξιες και δωσίλογες μαριονέττες τους αποστέρησαν, γιατί τον κράτησαν εγκλωβισμένο όπως κράτησαν και τους ίδιους.

Χρειάζεται να αλλάξουν κουλτούρα και νοοτροπία. Να ενδιαφερθούν γνήσια και συνειδητά για ότι τους συμβαίνει, αλλά και για να το επηρεάσουν οι ίδιο αυτό. Να παίξουν το δικό τους ρόλο στην κάθαρση και στην αλλαγή προς το καλύτερο. Να αφήσουν τον εγωκεντρισμό και να δείξουν συνοχή και αλληλεγγύη πατώντας στέρεα πάνω σε αξίες που το ελληνικό έθνος δημιούργησε, ανάδειξε και αξιοποίησε ιστορικά, όσο κανένα άλλο έθνος.

Να ενδιαφερθούν, να δράσουν και να δημιουργήσουν τη ζωή και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Δεν έχουν παρά να καθαρίσουν τον δικό τους ιστορικό καθρέφτη και να κοιταχτούν ξα να σ αυτό. Να ανοίξουν τα στήθια τους να τα γεμίσουν καθαρό ελληνικό και καθαρτικό αέρα. Να σφίξουν τις γροθιές τους, να σηκώσουν τις σάριζες τους και να βαδίσουν μπροστά με αποφασιστικότητα για νέες νίκες.


*Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by