Άλλοι Οργανισμοί - 2007
29/05/2007
Επικίνδυνα προϊόντα που γνωστοποιούνται στο σύστημα Rapex (ανακοίνωση Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού - Υ.Α.&Π.Κ.)

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (Υ.Α.&Π.Κ.) του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 21/5/2007 (RAPEX - week 20) έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα 26 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Κύπρου) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα RAPEX.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (Υ.Α.&Π.Κ.) στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy, ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.

Τα 26 προϊόντα που αφορούν και άλλες αρμόδιες αρχές κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:
6 στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών,
4 στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,
1 στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίας
1 στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και
14 στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών.

Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται πιο κάτω:

1. Μαλακή πλαστική μπάλα γιο-γιο, άγνωστης μάρκας, μοντέλο Yo-yo worm ball, με κωδικό GT-151 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος στραγγαλισμού ή πνιγμού από το ελαστικό κορδόνι που είναι προσαρτημένο στη μπάλα, το οποίο μπορεί να επιμηκυνθεί και να φθάσει τα 750 χιλιοστόμετρα.
2. Παιχνίδι πιστόλι που εκτοξεύει πλαστικά βλήματα τα οποία φέρουν στο άκρο τους βεντούζες, μάρκας COUNTERATTACK constabulary equip, μοντέλο Police set, με γραμμοκώδικα 2120230056 και με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Κίνδυνος πνιγμού από την παρουσία μικρών κομματιών λόγω μειωμένης μηχανικής αντοχής και τραυματισμών από την παρουσία αιχμηρών αντικειμένων.
3. Παιχνίδι από πλαστικό, που περιλαμβάνει πιστόλι το οποίο εκτοξεύει βλήματα, με ασύρματο, διόπτρες, μαχαίρι και παγούρι, μάρκας COMMANDOS S.W.A.T. με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από το μικρό μέγεθος των βλημάτων το οποίο είναι 40 χιλιοστόμετρα αντί των 57 που προνοεί το σχετικό πρότυπο ΕΝ 71-1.
4. Παιδικό παντελόνι με κορδόνι στη μέση, μάρκας TUTTA, μοντέλο 170310712, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή παγίδευση του κορδονιού σε κινούμενο όχημα, λόγω του μεγάλου μεγέθους του που φθάνει τα 250 χιλιοστόμετρα αντί των 140 που προνοεί το σχετικό πρότυπο ΕΝ 14682.
5. Παιδικό φουστανάκι με κορδόνια, μάρκας TUTTA, μοντέλο 160310711, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή παγίδευση των κορδονιών σε κινούμενο όχημα, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους που φθάνει τα 350 χιλιοστόμετρα αντί των 140 που προνοεί το σχετικό πρότυπο ΕΝ 14682. Επίσης τα κορδόνια δένουν στη ράχη του παιδιού σε αντίθεση με τη σχετική πρόνοια του προτύπου ΕΝ14682.
6. Μαλακή πλαστική μπάλα γιο-γιο άγνωστης μάρκας, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος στραγγαλισμού ή πνιγμού από το ελαστικό κορδόνι που είναι προσαρτημένο στη μπάλα το οποίο μπορεί να επιμηκυνθεί και να φθάσει τα 650 χιλιοστόμετρα.
7. Παιδικές αθλητικές φόρμες μάρκας CHILI, μοντέλο ΝΤ434 που φέρουν κορδόνι στην κουκούλα και στη μέση του παντελονιού, με χώρα κατασκευής την Μπαγκλαντές.
Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή παγίδευση των κορδονιών σε κινούμενο όχημα, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους που φθάνει τα 210 χιλιοστόμετρα αντί των 140 που προνοεί το σχετικό πρότυπο ΕΝ 14682. Επίσης κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιού στη κουκούλα σε αντίθεση με τη σχετική πρόνοια του προτύπου ΕΝ 14682 που απαγορεύει τα κορδόνια σε κουκούλα για ενδύματα παιδιών κάτω των 7 ετών και ύψους κάτω των 134 εκατοστών.
8 Παιδική ζακέτα με κουκούλα που φέρει κορδόνι, μάρκας PASSWORD, μοντέλο TMP 3113, με χώρα κατασκευής την Ινδία.
Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιού στην κουκούλα σε αντίθεση με τη σχετική πρόνοια του προτύπου ΕΝ 14682 που απαγορεύει τα κορδόνια σε κουκούλα για ενδύματα παιδιών κάτω των 7 ετών και ύψους κάτω των 134 εκατοστών.
9 Παιχνίδι αυτοκινητάκι από πλαστικό, το οποίο συναρμολογείται, μάρκας PRODUCT ASSEMBLING YOURSELF, μοντέλο 2021C, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία αιχμηρών ακμών και αντικειμένων.
10 Παιχνίδι σανίδα σιδερώματος, μάρκας LOVELY BABY, μοντέλο 2268 Beautifully, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμού από τη μη ύπαρξη διάκενου μεταξύ των κινούμενων μερών του παιχνιδιού.
11 Απομίμηση τσαμπιού με σταφύλια, κατασκευασμένο από πλαστικό, μάρκας TRIMAR, με γραμμοκώδικα 520420580556654 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού λόγω του ότι το προϊόν προσομοιάζει με τρόφιμο και λανθασμένα μπορεί να εκληφθεί ως τέτοιο, με πιθανότητα να καταποθεί κυρίως από μικρά παιδιά.
12 Πιπίλα προσαρτημένη σε πλαστική καδένα, μάρκας JODOW, με χώρα κατασκευής την Συρία.
Κίνδυνος πνιγμού από μη ικανοποιητική μηχανική αντοχή με αποτέλεσμα η θηλή και ο δακτύλιος να διαχωρίζονται από τη βάση.
13 Διακοσμητικά κεριά σε σχήμα φράουλας, μήλου, λεμονιού, αχλαδιού και ροδάκινου, μάρκας VIDAL, μοντέλο 0214071, με γραμμοκώδικα 8432583140712 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού λόγω του ότι το προϊόν προσομοιάζει με τρόφιμο και λανθασμένα μπορεί να εκληφθεί ως τέτοιο, με πιθανότητα να καταποθεί κυρίως από μικρά παιδιά.
14 Μουσικό ηλεκτρονικό παιχνίδι σε σχήμα διαστημόπλοιου, μάρκας CISL, μοντέλο UFO super electronic spaceship, με κωδικό N316G15369B και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία αιχμηρών αντικειμένων λόγω μειωμένης μηχανικής αντοχής στη δοκιμή πτώσης και υπερθέρμανσης των μπαταριών από βραχυκύκλωμα.

Τα πιο πάνω προϊόντα, είτε παρόμοια, είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων. Στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει η διαδικασία δέσμευσης και απόσυρσής τους.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν ανάλογα την Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί επίσης τους καταναλωτές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν, να τα απομακρύνουν από τα παιδιά και αν γνωρίζουν σημεία πώλησης τους, να ενημερώσουν αμέσως την Υ. Α. & Π. Κ. στα τηλέφωνα : 1429 Γραμμή Καταναλωτή, 22867169, 22867231, 22867219 (Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας), 25819150 (Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού/ Πάφου), 24816160 (Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/Αμμοχώστου).

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος RAPEX, είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκληση τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by