Άλλοι Οργανισμοί - 2007
18/06/2007
Επικίνδυνα προϊόντα που γνωστοποιούνται στο σύστημα Rapex (ανακοίνωση Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού - Υ.Α.&Π.Κ.)

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (Υ.Α.&Π.Κ.) του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 11/6/2007 (RAPEX - week 23) έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα 30 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Κύπρου) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα RAPEX.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (Υ.Α.&Π.Κ.) στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy, ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.

Τα 30 προϊόντα που αφορούν και άλλες αρμόδιες αρχές κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:
5 στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών,
9 στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,
3 στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και
13 στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών.

Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται πιο κάτω:

1. Ξύλινο εκπαιδευτικό παιχνίδι, μάρκας Eichhorn, Simba, μοντέλο 3677, με χώρα κατασκευής την Γερμανία.
Κίνδυνος πνιγμού από τη παρουσία μικρών κομματιών, λόγω μειωμένης μηχανικής αντοχής.
2. Ξύλινα τουβλάκια συναρμολόγησης γρίφων, μάρκας HKE GmbH, μοντέλο DC505, με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Κίνδυνος πνιγμού για παιδιά κάτω των 3 χρόνων από την παρουσία μικρών κομματιών.
3. Φωτεινός δείκτης LASER, μάρκας LASER 1 LED, μοντέλο 0513, με γραμμοκώδικα 8400000005135 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος μόνιμης βλάβης στην όραση από την ακτινοβολία που εκπέμπει η συσκευή.
4. Βρεφικές ποδιές που συνοδεύονται από ρούχινο βραχιόλι το οποίο φέρει κουδουνίστρα σε μορφή κεφαλιού ζώου, άγνωστης μάρκας, μοντέλα 70369, 70692, 60398, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από την παρουσία μικρών κομματιών και από το σακούλι συσκευασίας.
5. Κάθισμα ποδηλάτου για μεταφορά παιδιών, μάρκας Bellelli, με γραμμοκώδικα 8020092070059 και με χώρα κατασκευής την Ιταλία.
Κίνδυνος τραυματισμού από μειωμένη μηχανική αντοχή της ράχης του καθίσματος με αποτέλεσμα να σπάζει και να δημιουργεί αιχμηρές ακμές. Επιπλέον οι βίδες στερέωσης του καθίσματος προεξέχουν στο σημείο που το παιδί τοποθετεί τα πόδια του με κίνδυνο τραυματισμού. Το ύψος της ράχης του καθίσματος είναι 335 χιλιοστόμετρα αντί 400, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του κεφαλιού και του αυχένα του παιδιού.
6. Μαλακό παραγεμισμένο αρκουδάκι που κρατά μπάλα, μάρκας Pitzelpatz and friends, μοντέλο 70302, με γραμμοκώδικα 4045455703027 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από την παρουσία μικρού κομματιού που αποσπάται εύκολα.
7. Παιδικό ποδήλατο μάρκας Cora, με αύξοντα αριθμό 03977805528153 και με χώρα κατασκευής την Γαλλία.
Κίνδυνος τραυματισμού από μειωμένη μηχανική αντοχή της πιρούνας του μπροστινού τροχού και της σέλας.
8. Ασύρματο τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο μάρκας Color baby, μοντέλο 20480, με γραμμοκώδικα 8412842204805 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος εγκαυμάτων από τις ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο παιχνίδι και τραυματισμού από την αιχμηρή άκρη της κεραίας.
9. Ηλεκτρονικό παιχνίδι που αποτελείται από δύο πιστόλια που εκπέμπουν ακτινοβολία LASER και δύο στόχους- δέκτες της ακτινοβολίας, άγνωστης μάρκας, μοντέλο 3000 Laser Fighter, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος μόνιμης βλάβης στην όραση από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα πιστόλια.
10. Κουδουνίστρα μάρκας Intelligence Toys, μοντέλο Νο 380, με γραμμοκώδικα 6410411230455 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από την παρουσία μικρών κομματιών λόγω μειωμένης μηχανικής αντοχής.
11. Παιδικό παιχνίδι που αποτελείται από δύο πιστόλια, πέντε ελαστικά βλήματα που καταλήγουν σε βεντούζα και ένα στόχο, άγνωστης μάρκας, μοντέλο Νο Α098, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμού λόγω του ότι η βεντούζα αποσπάται εύκολα από τα βλήματα με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται αιχμηρή ακμή.
12. Παιδικό παιχνίδι από σκληρό πλαστικό σε μορφή δράκου που χτυπά δύο τύμπανα, άγνωστης μάρκας, μοντέλο Νο 500, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία αιχμηρών ακμών και πνιγμού από την παρουσία μικρών κομματιών λόγω μειωμένης μηχανικής αντοχής.
13. Κάθισμα ποδηλάτου για μεταφορά παιδιών, μάρκας Bellelli, με γραμμοκώδικα 8020092823099 και με χώρα κατασκευής την Ιταλία.
Κίνδυνος τραυματισμού από μειωμένη μηχανική αντοχή της ράχης του καθίσματος με αποτέλεσμα να σπάζει και να δημιουργεί αιχμηρές ακμές. Επιπλέον οι βίδες στερέωσης του καθίσματος προεξέχουν στο σημείο που το παιδί τοποθετεί τα πόδια του με κίνδυνο τραυματισμού. Το ύψος της ράχης του καθίσματος είναι 335 χιλιοστόμετρα αντί 400, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του κεφαλιού και του αυχένα του παιδιού.

Τα πιο πάνω προϊόντα, είτε παρόμοια, είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων. Στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει η διαδικασία δέσμευσης και απόσυρσής τους.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν ανάλογα την Υπηρεσία.

H Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί επίσης τους καταναλωτές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν, να τα απομακρύνουν από τα παιδιά και αν γνωρίζουν σημεία πώλησης τους, να ενημερώσουν αμέσως την Υ. Α. & Π. Κ. στα τηλέφωνα : 1429 Γραμμή Καταναλωτή, 22867169, 22867231, 22867219 (Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας), 25819150 ( Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού/ Πάφου), 24816160 (Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/Αμμοχώστου).

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος RAPEX, είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by