Άλλοι Οργανισμοί - 2007
02/07/2007
Επικίνδυνα προϊόντα που γνωστοποιούνται στο σύστημα Rapex (ανακοίνωση Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού - Υ.Α.&Π.Κ.)

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (ΥΑ&ΠΚ) του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως Αρμόδια Αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, (RAPEX), πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 25/6/2007 (RAPEX - week 25) έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα 29 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Κύπρου) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα RAPEX.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (Υ.Α.&Π.Κ.) στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy, ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.

Τα 29 προϊόντα που αφορούν και άλλες Αρμόδιες Αρχές κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:

Έξι (7) στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών,
Δυο (2) στο Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών,
Ένα (1) στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,
Εννέα (9) στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και
Έντεκα (10) στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών.

Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται πιο κάτω:

1. Παιδικό αδιάβροχο τζάκετ σε συνδυασμούς χρωμάτων πορτοκαλί/ μπλε/ λευκό και γαλάζιο/ μπλε/ λευκό, που φέρει το εμπορικό σήμα Piero Child Rain JKT, τύπο και αριθμό μοντέλου Northland Professional SCA, Navy/White/Lava, μέγεθος 116, EAN 02012494 και αριθμό είδους 02-600413.
Χώρα προέλευσης: Άγνωστη. Κίνδυνος πρόκλησης ασφυξίας λόγω στραγγαλισμού.

Το προϊόν φέρει κορδόνια μεγάλου μήκους, τα οποία απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται σε είδη ένδυσης που προορίζονται για παιδιά. Λόγω του μεγάλου τους μήκους, δυνατό να τυλιχθούν γύρω από το λαιμό του μικρού παιδιού και να προκαλέσουν στραγγαλισμό.

2. Καροτσάκι μεταφοράς νηπίων που φέρει το εμπορικό σήμα DEMA και τύπο / αριθμό μοντέλου SCOUT X TOLLERO.
Χώρα προέλευσης: Άγνωστη. Κίνδυνος πρόκλησης τραυματισμών.

Το προϊόν φέρει ανοίγματα σε σημεία ευπρόσιτα για το νήπιο, που εντοπίζονται στις επιφάνειες που βρίσκονται κοντά στη λαβή. Τα δάχτυλα του νηπίου είναι εύκολο να παγιδευτούν σε αυτά τα ανοίγματα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.

3. Πιάτο που εκπαιδεύει τα παιδιά να τρώνε χωρίς βοήθεια που φέρει το εμπορικό σήμα Mepal Rosti.
Η πρόσοψη του πιάτου φέρει τη φιγούρα του Miffy.

Το προϊόν είναι ένα πιάτο που βοηθά τα παιδιά νηπιακής ηλικίας να μάθουν να παίρνουν μόνα τους την τροφή τους. Η διάμετρος του πιάτου είναι 20 εκ.
Χώρα προέλευσης: Ολλανδία. Κίνδυνος πρόκλησης πνιγμού από ασφυξία. Τμήμα του προϊόντος που είναι τοποθετημένο στη βάση του πιάτου, είναι δυνατόν να αποσπαστεί εύκολα και στην περίπτωση που το νήπιο το βάλει στο στόμα του, υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί από ασφυξία.

4. Παιχνίδι Eva puzzle mats που φέρει το εμπορικό σήμα Tianxiang και τύπο / αριθμό μοντέλου EAN 8586666002326.

Το παιχνίδι περιέχει 10 κύβους διαφόρων χρωμάτων, μεγέθους 90x90mm ο καθένας που αποτελούνται από αφρώδες υλικό . Πάνω σε κάθε κύβο υπάρχει ένα γράμμα της αλφαβήτου και είναι τοποθετημένα σε διαφανή συσκευασία μιας χρήσης η οποία περιλαμβάνει μια κάρτα με πληροφορίες σχετικά με το όνομα του προϊόντος, την προέλευση του, τη σήμανση CE, κ.λπ....
Χώρα προέλευσης: Κίνα. Χημικός κίνδυνος επειδή περιέχει χημικές ουσίες με επιβλαβείς και ερεθιστικές επιπτώσεις στο δέρμα, τις βλεννώδεις μεμβράνες και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Καθώς το παιδί παίζει, είναι αναπόφευκτη μια άμεση και σχετικά μακροπρόθεσμη επαφή του παιχνιδιού με το δέρμα του παιδιού με ιδιαίτερα υψηλή την πιθανότητα εισπνοής των χημικών ουσιών.

5. Πλαστικό παιχνίδι «φίδι» που δεν φέρει οποιοδήποτε εμπορικό σήμα αλλά μόνο μια ένδειξη Γραμμοκώδικα, Bar code, 6925654012381.
Το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο από μαλακό πλαστικό και έχει σχήμα κόμπρας. Διατίθεται σε πλαστική σακούλα με πολύχρωμη ετικέτα.
Χώρα προέλευσης: Κίνα. Χημικός κίνδυνος.

Το προϊόν περιέχει ποσοστά επιβλαβών χημικών ουσιών πέραν των επιτρεπόμενων.

6. Ριγέ μπλούζα χωρίς μανίκια, με κουκούλα που φέρει το εμπορικό σήμα Leela Cotton Naturtextilien Handels GmbH και τύπο / αριθμό μοντέλου 2027 86/92.
Χώρα προέλευσης: Γερμανία. Κίνδυνος πνιγμού από ασφυξία.

Το προϊόν μπορεί να προκαλέσει πνιγμό από ασφυξία γιατί τα κουμπιά στο παιδικό ένδυμα αποσπώνται εύκολα με κίνδυνο πνιγμού σε περίπτωση κατάποσής τους.

7. Χνουδωτό παιχνίδι – Woofing Puppy 'BACU' που φέρει το εμπορικό σήμα DEEF και Γραμμοκώδικα, Bar code, 5901500200691

Χνουδωτό παιχνίδι σκυλάκι που γαβγίζει σε κρεμ χρώμα. Το ύψος του είναι 30 cm και στο λαιμό του έχει κολάρο. Πάνω σε ένα από τα πόδια του, βρίσκεται μια κόκκινη αυτοκόλλητη ετικέτα– η οποία όταν πιέζεται ακούγεται ήχος γαβγίσματος.
Στο πίσω μέρος του παιχνιδιού υπάρχει ένα φερμουάρ, το οποίο μπορεί να ανοίξει εύκολα με μια κίνηση και στο εσωτερικό του υπάρχει θέση για 2 μπαταρίες, χωρίς κάποιο προστατευτικό κάλυμμα.
Το παιχνίδι συνοδεύεται από μια χάρτινη ετικέτα που φέρει Γραμμοκώδικα και την ακόλουθη επιγραφή στα πολωνικά “Plush mascots DEEF”. Επίσης υπάρχει μια υφασμάτινη ετικέτα με τις ακόλουθες σημάνσεις: σήμανση CE , “Plush mascot – σήμανση ότι το παιχνίδι είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των τριάντα έξι μηνών και σήμανση της χώρας προέλευσής του στα πολωνικά.

Χώρα προέλευσης: Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από ασφυξία επειδή:
- το παιδί μπορεί εύκολα να ανοίξει το φερμουάρ και να φτάσει στις μπαταρίες, με κίνδυνο πνιγμού από ασφυξία σε περίπτωση κατάποσής των.
- η σήμανση ότι το παιχνίδι είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 36 μηνών είναι ακατάλληλη. Ο τύπος των μαλακών χνουδωτών παιχνιδιών με απλή κατασκευή, που τα παιδιά συνήθως αγκαλιάζουν και χαϊδεύουν, εκλαμβάνεται ως τύπος παιχνιδιών και για παιδιά κάτω των 3 χρόνων, ανεξάρτητα από τη σήμανσή τους ότι δεν προορίζεται για παιδιά κάτω των 3 χρόνων.

8. Δείκτης λέιζερ σε 5 διαφορετικά σχήματα με το εμπορικό σήμα Super Powered Laser Pointer και άγνωστο τύπο και αριθμό μοντέλου. Φέρει δακτύλιο για κλειδιά και διάφορα εξαρτήματα που βιδώνονται στο άκρο του, ώστε η ακτίνα λέιζερ να ανακλά διαφορετικές νεωτεριστικές εικόνες στις επιφάνειες πάνω στις οποίες πέφτει.
Χώρα προέλευσης: Άγνωστη. Βλάβη στα μάτια.

Το προϊόν δυνατό να προκαλέσει βλάβη στα μάτια σε περίπτωση που η ακτίνα του κατευθυνθεί στα μάτια γιατί υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες τιμές ασφαλείας για δείκτες λέιζερ κατηγορίας 2.

9. Μαλακό παιχνίδι σε σχήμα κάμπιας με βεντούζα ανάρτησης που συνδέεται στο παιχνίδι με κορδόνι. Το παιχνίδι φέρει αριθμό είδους 29548 και δεν φέρει οποιοδήποτε εμπορικό σήμα.
Χώρα προέλευσης: Κίνα. Κίνδυνος πρόκλησης πνιγμού από ασφυξία.

Η βεντούζα του παιχνιδιού είναι δυνατόν να αποσπαστεί εύκολα με πιθανότητα κατάποσής της από τα μικρά παιδιά.

10. Μαλακό παιχνίδι σε σχήμα πάπιας με βεντούζα ανάρτησης που συνδέεται στο παιχνίδι με ταινία. Το παιχνίδι φέρει το εμπορικό σήμα MIMI Toys και τύπο/ αριθμό μοντέλου EAN 2000001009543.
Χώρα προέλευσης: Κίνα. Κίνδυνος πρόκλησης πνιγμού από ασφυξία.

Η βεντούζα του παιχνιδιού είναι δυνατόν να αποσπαστεί εύκολα με πιθανότητα κατάποσής της από τα μικρά παιδιά.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by