Άλλοι Οργανισμοί - 2007
11/07/2007
Επικίνδυνα προϊόντα που γνωστοποιούνται στο σύστημα Rapex (ανακοίνωση Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού - Υ.Α.&Π.Κ.)

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (Υ.Α.&Π.Κ.) του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 2/7/2007 (RAPEX - week 26) έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα 28 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Κύπρου) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα RAPEX.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (Υ.Α.&Π.Κ.) στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy, ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.

Τα 28 προϊόντα που αφορούν και άλλες αρμόδιες αρχές κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:
9 στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών,
3 στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,
2 στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών,
1 στο Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και
13 στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών.

Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται πιο κάτω:

1. Παιδικό παιχνίδι τηλέφωνο που παράγει ήχους, μάρκας V Tech, μοντέλο Klipp-Klapp με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος βλάβης στην ακοή από το ψηλό επίπεδο πίεσης του ήχου.
2. Παιδικό ποδήλατο, μάρκας Corvino, μοντέλο 2336-1 με χώρα κατασκευής την Ιταλία.
Κίνδυνος τραυματισμού από μειωμένη μηχανική αντοχή.
3. Φωτεινός δείκτης, μάρκας Super Powered Laser Pointer, με διάφορες κεφαλές που βιδώνουν στη συσκευή, με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Κίνδυνος μόνιμης βλάβης στην όραση από την ακτινοβολία που εκπέμπει η συσκευή.
4. Παιδικό παραγεμισμένο παιχνίδι από ύφασμα, σε μορφή αρκουδιού που φέρει σακκίδιο ράχης, μάρκας MAKS, μοντέλο MAKS – ours MAKS + sac à dos – SM- 778035, με γραμμοκώδικα 5414451451024 και με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Κίνδυνος ασφυξίας από στραγγαλισμό, λόγω της ύπαρξης κορδονιού το οποίο έχει μεγαλύτερο μήκος από το επιτρεπόμενο.
5. Σαπούνια σε μορφή φρούτων, μάρκας Todo Aromas, με γραμμοκώδικα 8435042423043 (μήλο), 8435042423074 (βατόμουρο), 8435042423081 (λεμόνι), 8435042423050 (φράουλα), με χώρα κατασκευής το Βέλγιο.
Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού γιατί πιθανό να εκληφθούν σαν τρόφιμα κυρίως από παιδιά που ενδέχεται να τα καταπιούν, να τα φάνε ή να τα γλύψουν.
6. Ενσωματωμένο σύστημα στροφάλων δύο τεμαχίων από άνθρακα, μάρκας CANNONDALE, που χρησιμοποιείται σε ποδήλατα, με χώρα κατασκευής την Ταϊβάν.
Φωτογραφία 6 Κίνδυνος τραυματισμών λόγω λανθασμένης θερμικής επεξεργασίας, με πιθανότητα να δημιουργούνται ρωγμές στο σύστημα των στροφάλων, με επακόλουθο την πτώση του ποδηλάτη.
7. Σύνολο από τρεις γομολάστιχες, συσκευασμένες σε διαφανή συσκευασία σε μορφή ψαριού και πεταλούδας, μάρκας NOELL, μοντέλα P0380 και BP0454, με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Κίνδυνος πνιγμού σε περίπτωση κατάποσής τους, λόγω του μικρού τους μεγέθους.
8. Παιχνίδι αποτελούμενο από μαγνήτες μάρκας, MEGA RoseArt, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμού σε περίπτωση κατάποσης των μαγνητών.
9. Παιχνίδι από μαλακό πλαστικό, μάρκας De Laurier, μοντέλο 134342, με χώρα κατασκευής το Βέλγιο.
Κίνδυνος ασφυξίας από στραγγαλισμό λόγω της ύπαρξης κορδονιού που έχει μεγαλύτερο μήκος από το επιτρεπόμενο.
10. Παιχνίδι από ύφασμα και πλαστικό σε μορφή αλόγου, μάρκας Sassy, μοντέλο 259SEP, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμού από κοψίματα λόγω σύρματος που προεξέχει από το κεφάλι του αλόγου.
11. Κάθισμα ποδηλάτου για μεταφορά παιδιών, μάρκας Polisport, μοντέλα Wallaroo QST και Joey for frame, με χώρα κατασκευής την Πορτογαλία.
Κίνδυνος τραυματισμού λόγω κατασκευαστικού ελαττώματος του πλαισίου στήριξης που μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο και πτώση του καθίσματος.
12. Μαλακό παραγεμισμένο παιχνίδι από βελούδινο ύφασμα, μάρκας Yappies, μοντέλο Yappies 00659, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού σε περίπτωση κατάποσης των βεντουζών που βρίσκονται στο πίσω μέρος του παιχνιδιού, λόγω του μικρού τους μεγέθους.
13. Ξύλινα παιχνίδια ομοιώματα τρένων, βαγονιών, κτιρίων και σημάτων που σχετίζονται με τον σιδηρόδρομο, μάρκας RC2 - Thomas & Friends™, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Εξαιρούνται τα παιχνίδια της πιο πάνω μάρκας που φέρουν τους κωδικούς “WJ” ή “AZ”.
Κίνδυνος δηλητηρίασης από τη ψηλή περιεκτικότητα Μόλυβδου στις βαμμένες επιφάνειες.

Τα πιο πάνω προϊόντα, είτε παρόμοια, είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων. Στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει η διαδικασία δέσμευσης και απόσυρσής τους.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν ανάλογα την Υπηρεσία.

Επικοινωνία: Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί επίσης τους καταναλωτές, που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν, να τα απομακρύνουν από τα παιδιά και αν γνωρίζουν σημεία πώλησης τους, να ενημερώσουν αμέσως την Υ.Α.&Π.Κ. στα τηλέφωνα: 1429 Γραμμή Καταναλωτή, 22867169, 22867231, 22867219 (Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας), 25819150 (Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού/ Πάφου), 24816160 (Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/Αμμοχώστου).

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος RAPEX, είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by