Άλλοι Οργανισμοί - 2007
16/07/2007
Επικίνδυνα προϊόντα που γνωστοποιούνται στο σύστημα Rapex (ανακοίνωση Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού - Υ.Α.&Π.Κ.)

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (Υ.Α.&Π.Κ.) του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 9/7/2007 (RAPEX - week 27) έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα 37 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Κύπρου) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα RAPEX.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (Υ.Α.&Π.Κ.) στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy, ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.

Τα 37 προϊόντα που αφορούν και άλλες αρμόδιες αρχές κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:
9 στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών,
4 στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,
4 στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών,
3 στο Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών,
1 στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και
16 στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών.

Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται πιο κάτω:

1. Κουδουνίστρα που κρεμιέται σε παιδικά κρεβατάκια, καρότσια ή κούνιες, μάρκας MAKI, με χώρα κατασκευής τη Γερμανία.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών, τα οποία αποσπώνται εύκολα, λόγω του μικρού τους μεγέθους.
2. Πλαστική τριπλή κόρνα, μάρκας Fan, μοντέλο 116129, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση του στομίου της κόρνας, το οποίο αποσπάται εύκολα, λόγω του μικρού του μεγέθους.
3. Παιδική περούκα παλιάτσου, μάρκας RUBIE´S, μοντέλο 1971, με γραμμοκώδικα 082686019712 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος εγκαυμάτων επειδή η περούκα απέτυχε στην δοκιμή ευφλεκτότητας
4. Βελούδινο μαλακό παραγεμισμένο παιχνίδι με κουδουνίστρα, άγνωστης μάρκας, μοντέλο GG1849-R346/7, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών, τα οποία αποσπώνται εύκολα, λόγω του μικρού τους μεγέθους.
5. Ποδήλατο μάρκας BMX, με χώρα κατασκευής την Ταϊβάν.
Κίνδυνος τραυματισμών από πτώση του αναβάτη, λόγω ανεπαρκούς στερέωσης του στροφάλου των πεταλιών.
6. Κερωμένα κραγιόνια (παστέλ), μάρκας SaKOTA, μοντέλα CFA 0945 και SCC 024, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος δηλητηρίασης από την ψηλή περιεκτικότητα σε Μόλυβδο.
7. Μπαλόνια που φέρουν αφαιρετέο ακροστόμιο σε διάφορα σχήματα, άγνωστης μάρκας, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση του ακροστομίου του μπαλονιού, το οποίο αποσπάται εύκολα, λόγω του μικρού του μεγέθους.
8. Βελούδινο μαλακό παραγεμισμένο παιχνίδι σε μορφή τίγρης, άγνωστης μάρκας, μοντέλο 63/2149, με χώρα κατασκευής την Γερμανία.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση της βεντούζας, η οποία αποσπάται εύκολα από το παιχνίδι, λόγω του μικρού της μεγέθους.
9. Σοκολατένιο αβγό το οποίο στο εσωτερικό του φέρει συσκευασμένο δώρο, άγνωστης μάρκας, μοντέλο Pokémon chocolate egg, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών.
10. Πλαστικό παιχνίδι που περιέχει μαγνήτες, μάρκας TRENDUS WORLD Ltd, με γραμμοκώδικα 7330287014616 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμών από το μικρό μέγεθος των ισχυρών μαγνητών, οι οποίοι αφαιρούνται εύκολα από το παιχνίδι και πιθανόν να καταποθούν.
11. Τρίκυκλο ποδήλατο, μάρκας BUMI, μοντέλο 730214, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος κοψιμάτων από την παρουσία αιχμηρών ακμών και τραυματισμών από πτώση, γιατί το ποδήλατο παρουσιάζει αστάθεια και ανατρέπεται.
12. Καδένα στήριξης πιπίλας, μάρκας UNIKATOY, μοντέλο 900837, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που δημιουργούνται λόγω μη ικανοποιητικής μηχανικής αντοχής της καδένας και ασφυξίας επειδή ο μηχανισμός στερέωσης δεν φέρει οπές που να επιτρέπουν την αναπνοή σε περίπτωση κατάποσης του.
13. Συρόμενο πλαστικό παιχνίδι με τροχούς, σε σχήμα πεταλούδας με παραστάσεις στα φτερά, μάρκας Happy Toys, μοντέλο HS 6603-19, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από την παρουσία μικρών κομματιών τα οποία αποσπώνται εύκολα και μπορεί να καταποθούν.
14. Εξοπλισμός αναρρίχησης παιδικών πάρκων, μάρκας KOMPAN, μοντέλα ELE500004 και ELE500006 με χώρα κατασκευής την Δανία.
Κίνδυνος ασφυξίας από πιθανή παγίδευση της κεφαλής και του λαιμού των παιδιών σε ανοίγματα του εξοπλισμού αναρρίχησης.
15. Παιδικό κρεβάτι μεταφοράς βρέφους, μάρκας EASY FOLD-UP TRAVEL CRADLE, με γραμμοκώδικα 5030770 750008 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμών από αστάθεια που παρατηρείται κατά την μεταφορά του βρέφους και παγίδευσης του βρέφους λόγω της πρόχειρης κατασκευής του.
16. Μαλακό βελούδινο παραγεμισμένο παιχνίδι, μάρκας PUCCA, μοντέλο PUU 61077-PUCCA, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση της βεντούζας στο πίσω μέρος, η οποία αποσπάται εύκολα από το παιχνίδι, λόγω του μικρού της μεγέθους.

Συστάσεις/Προειδοποιήσεις:
Τα πιο πάνω προϊόντα, είτε παρόμοια, είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων. Στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει η διαδικασία δέσμευσης και απόσυρσής τους.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν ανάλογα την Υπηρεσία.

Επικοινωνία:
Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί επίσης τους καταναλωτές, που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν, να τα απομακρύνουν από τα παιδιά και αν γνωρίζουν σημεία πώλησης τους, να ενημερώσουν αμέσως την Υ. Α. & Π. Κ. στα τηλέφωνα : 1429 Γραμμή Καταναλωτή, 22867169, 22867231, 22867219 (Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας), 25819150 ( Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού/ Πάφου), 24816160 (Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας/Αμμοχώστου).

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος RAPEX, είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by