Άλλοι Οργανισμοί - 2007
08/10/2007
Επικίνδυνα προϊόντα που γνωστοποιούνται στο σύστημα Rapex

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (Υ.Α.&Π.Κ.) του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 01/10/2007 (RAPEX - week 39) έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα 33 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Κύπρου) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα RAPEX.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (Υ.Α.& Π.Κ.) στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.
Τα 33 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:
9 στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών,
2 στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών,
1 στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας,
8 στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και
13 στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών.

Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται πιο κάτω:

Περιγραφή – Κίνδυνος:
1. Παιδικό ποδήλατο, μάρκας Children’s bicycle Funny 12" , μοντέλο Funny 12", με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Κίνδυνος τραυματισμού (1) από πιθανή πτώση λόγω του μικρού μεγέθους των χειρολαβών και (2) από παγίδευση δακτύλων λόγω μη ικανοποιητικής προστασίας της αλυσίδας.

2. Παιδικό κρεβατάκι, μάρκας DREWEX® kolorino, με γραμμοκώδικα 5906609097104 και με χώρα κατασκευής την Πολωνία.
Κίνδυνος τραυματισμού από παγίδευση του παιδιού και μειωμένης αντοχής των πλευρών του κρεβατιού.

3. Παιδικές αθλητικές φόρμες, μάρκας X-FACT , μοντέλο SU 97-55 ALIN , με γραμμοκώδικα 2000000675480 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος στραγγαλισμού από τη παρουσία κορδονιού στη κουκούλα του ενδύματος.
Κίνδυνος τραυματισμού από πιθανή παγίδευση των διακοσμητικών κορδονιών του παντελονιού.

4. Παιδικό πατίνι (σκούτερ), μάρκας GO SPORT, μοντέλο 81540, με γραμμοκώδικα 2 060499 395801 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος τραυματισμού λόγω κοψίματος από αιχμηρές εξοχές ή πιθανής παγίδευσης του χρήστη.

5. Βάση τηλεόρασης για στερέωση στον τοίχο, μάρκας Vogel’s Original, μοντέλο 8501500/TVB 150 Black, 110255 και με χώρα κατασκευής την Ολλανδία.
Κίνδυνος εξωτερικού και εσωτερικού τραυματισμού από πιθανή πτώση λόγω μη ικανοποιητικών πληροφοριών που αφορούν το στερέωμα της βάσης στον τοίχο.

6. Παιχνίδι καροτσάκι, μάρκας Funny Baby Barrow, μοντέλο No. 53002B, με γραμμοκώδικα 5907479407963 και με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Κίνδυνος τραυματισμού από τις αιχμηρές ακμές του καροτσιού και μειωμένης μηχανικής αντοχής.

7. Παιδικό μεταφερόμενο κρεβατάκι-πάρκο, μάρκας Bambino World, μοντέλο H0624, με χώρα κατασκευής την Αυστρία.
Κίνδυνος τραυματισμού (1) λόγω μικρότερων διαστάσεων του στρώματος από το ελάχιστο όριο που προβλέπεται και (2) από ελλιπείς προειδοποιήσεις και οδηγίες.

8. Παιδικό σέτ κουδουνίστρων, μάρκας Baby Rattle set, μοντέλο 0608S, με γραμμοκώδικα 013253060806 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που δημιουργούνται λόγω μειωμένης μηχανικής αντοχής.
Εντοπίστηκε στο JUMBO και αποσύρθηκε στις 13/07/2007.

9. Πλαστικό συρόμενο παιχνίδι σε μορφή σαλιγκαριού, μάρκας “Zwierzęta do ciągania 26/28”, με γραμμοκώδικα 5906722006403 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από το παιχνίδι.
Κίνδυνος στραγγαλισμού λόγω του μεγάλου μεγέθους του λουριού από το οποίο σύρεται το παιγνίδι.

10. Παπούτσια ,μάρκας Caterpillar®, μοντελα sheltered, kudos και equate, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από τα παπούτσια. Sheltered Kudos Equate

11. Περιστρεφόμενο παιχνίδι (σβούρα), άγνωστης μάρκας, μοντέλο m238, με χώρα κατασκευής την Ολλανδία.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από το παιχνίδι.

12. Παιδικά τύμπανα, μάρκας TESCO, με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από το παιχνίδι.

13. Ομοιώματα αυγών που έχουν στο εσωτερικό τους φιγούρες ερπετών που διογκώνονται στο νερό, μάρκας Growing Pet Dinosaur Egg και Growing Pet Snake Egg, μοντέλα FT-1545 και FT-1592 και με χώρα κατασκευής την Κίνα.
Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών τα οποία διογκώνονται περισσότερο από το ελάχιστο όριο που προβλέπεται όταν έρθουν σε επαφή με υγρά.
Εντοπίστηκε στο 3 WAY Trading Co LTD και αποσύρθηκε στις 26/01/2007.

Συστάσεις – Προειδοποιήσεις:
Τα πιο πάνω προϊόντα είτε παρόμοια, είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων. Στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει η διαδικασία δέσμευσης και απόσυρσής τους. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που φαίνονται στα σημεία 8 και 13 εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά.
Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν ανάλογα την Υπηρεσία.

Επικοινωνία:
Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί επίσης τους καταναλωτές, που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν, να τα απομακρύνουν από τα παιδιά και αν γνωρίζουν σημεία πώλησης τους, να ενημερώσουν αμέσως την Υ.Α.&Π.Κ. στα τηλέφωνα:
• Γραμμή Καταναλωτή 1429
• Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22867169, 22867219 και 22867176
• Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού /Πάφου 25819150
• Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας /Αμμοχώστου 24816160

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος RAPEX, είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by