Ευρωπαϊκά Θέματα 2009
17/06/2009
Η ΠΕΚΠΟΙΖΩ εκπροσωπεί την Κύπρο σε διάσκεψη της DG Trade

Μεταξύ 25 και 28 Μαΐου έγινε στις Βρυξέλλες διάσκεψη που οργάνωσε η DG Trade με θάμα “The EU and Civil Society: Working together for fair and open trade”, στην οποία πήραν μέρος οργανώσεις από 15 χώρες μέλη. Την Κύπρο εκπροσώπησε η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.

Στη διάσκεψη έγινε λόγος, μεταξύ άλλων, για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το εμπόριο και στη δική μας χώρα. Αυτό αφορά τις χαμηλές, από τη μια τιμές στον παραγωγό (κυρίως στους πρωτογενείς τομείς και σε μικρομεσαίους παραγωγούς) και από την άλλη τις παράλογα ψηλές τιμές στον καταναλωτή.

Τονίστηκε πως αυτό το πρόβλημα, πέρα από το γεγονός ότι προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά, προκαλεί και άλλες κοινωνικές επιπτώσεις όπως η αύξηση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών και ο αφανισμός του επαγγελματία γεωργού, πράγμα που συμβαίνει και στον τόπο μας. Επίσης αυτό το πρόβλημα λειτουργεί ενάντια στην αειφόρα γεωργική και εμπορική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα συμπιέζει την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και τείνει να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής τόσο του γεωργού και του ντόπιου μικροπαραγωγού, όσο και του καταναλωτή.

Από την άλλη οι μεσάζοντες δεν έχουν κανένα πρόβλημα γιατί, εύκολα και χωρίς συναισθηματικούς φραγμούς προσφεύγουν σε άλλες εξωτερικές πηγές, εισάγοντας με μόνο γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους, ακόμα και προϊόντα αμφίβολης ποιότητας.

Πρέπει να μεταφέρω εδώ πως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των συζητήσεων, κυρίως στα εργαστήρια, ήταν η εκτεταμένη και ψηλών τόνων κριτική που έγινε για το ότι εδώ και 10 χρόνια εγκαινιάσθηκε ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, αλλά αυτός ο διάλογος είναι ατελέσφορος και οι θέσεις και απόψεις των ΜΚΟ δεν λαμβάνονται υπόψη.

Ακόμα και η “European Voice” έκανε κριτική και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με άρθρο που είχε τίτλο “Commission paying no more than lip-service to dialogue”.

Άλλες κριτικές που ακούστηκαν ήταν για αδιαφάνεια, για το ότι γίνονται με τους εμποροβιομήχανους συζητήσεις «πίσω από κλειστές πόρτες», ότι υπάρχει διαπλοκή και ότι κάποιοι λειτουργοί ενημερώνουν μυστικά τους εμποροβιομήχανους για διάφορα θέματα, ότι οι οργανώσεις των καταναλωτών δεν προσκαλούνται στο διάλογο.

Ας σημειωθεί ότι η δική μας ήταν η μόνη οργάνωση καταναλωτών, από όλες τις χώρες μέλη που παρευρέθηκε και, για κάποιους που πιθανό να τους ενδιαφέρει, βρίσκονταν εκεί τέσσερις τουρκοκύπριοι, ο ένας μάλιστα ομιλητής, σάμπως να έχει μπει στην ΕΕ η τουρκοκρατούμενη Κύπρος, και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by