Αδιάντροπη και προκλητική η θέση για το 38% αύξηση στο ρεύμα

30-08-2021

Με απογοήτευση και θλίψη ακούσαμε την χωρίς περιστροφές και χωρίς τύψεις εξαγγελία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), για, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 38% αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος την προσεχή περίοδο.

Για την «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Αρχή» ήταν τόσο απλή, φυσική και χωρίς τύψεις ενοχής η ανακοίνωση για αύξηση της τιμής του έτσι κι αλλιώς ακριβότερου, ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνει ο Κύπριος καταναλωτής. Και όσο ξεδιάντροπη η πρόθεση, άλλο τόσο ξεδιάντροπη και η αιτιολόγηση της αύξησης. Γιατί, λέει, αυξήθηκε η διεθνής τιμή του καύσιμου που χρησιμοποιεί, του μαζούτ.

Ούτε πως οι καταναλωτές καλούνται για πολλοστή φορά και διαχρονικά να πληρώσουν για τις δικές της αμαρτίες, τα δικά της λάθη και παραλήψεις, ή/και συμφεροντολογικές επιλογές. Για την κατάντια της ΑΗΚ να έχει αφήσει τον τόπο στον μεσαίωνα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το πρωτόγονο μαζούτ. Ένα καύσιμο που, πέρα από όλα τα μειονεκτήματα του, φορτώνει τον αέρα μας με ζημιογόνους ρύπους, για τους οποίους οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να καταβάλλουν στην ΕΕ και ειδικά προς τούτο πρόστιμα.

Ούτε πως οι κύπριοι φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν πριν μερικές δεκαετίες (για εξυπηρέτηση συμφερόντων) να πληρώσουν επιπρόσθετα εκατομμύρια για να αγοραστούν ειδικές γεννήτριες που να καίνε φυσικό αέριο, που ουδέποτε δεν έχουν αξιοποιηθεί προς τον σκοπό αυτό. Αν αυτό γινόταν, σίγουρα από πολλά χρόνια ο κύπριος καταναλωτής θα επωφελείτο από φθηνότερο ρεύμα και θα ήταν σε θέση να εξοικονομήσει πολλά χρήματα.

Παράλληλα και σίγουρα εμάς δεν μας διαφεύγουν οι τεράστιες ευθύνες, (πάλι λόγω συμφερόντων), της ΑΗΚ για τις διαχρονικές πολιτικές της ενάντια στη χρήση των ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους συνδρομητές της με απαγόρευση σύνδεσης στο δίκτυο της τέτοιων εγκαταστάσεων. Όταν δε αναγκάστηκε, λόγω ΕΕ να επενδύσει και η ίδια σε φωτοβολταϊκά πάρκα, εδώ και τουλάχιστο τρία χρόνια όλο μας υπόσχεται και εξαγγέλλει τη λειτουργία τους, αλλά δεν την βλέπουμε.

Αν η ΑΗΚ λειτουργούσε ορθολογικά και με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και πρώτιστα για τους καταναλωτές-πελάτες της, θα μπορούσε σήμερα να είχε τις λύσεις να αποφεύγει παρόμοιες αυξήσεις που εύκολα και αγόγγυστα φορτώνει στους ώμους τους. Δεν ξεχνάμε και το ότι μας επιβάλλεται και τέλος ΑΠΕ.

Καλούμε λοιπόν το κρατικό μονοπώλιο της ΑΗΚ, έστω και τώρα να αναγνωρίσει τις δικές της ευθύνες και να βρει τρόπους να περιορίσει αυτή την τεράστια αύξηση, την οποία πολλά νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να αντέξουν.

Καλούμε επίσης το αρμόδιο υπουργείο και προσωπικά την υπουργό να μην μείνουν αδιάφοροι, γιατί και το κράτος έχει τις δικές του τεράστιες ευθύνες.