ΚΥΠΡΟΣ: Ένα κράτος στα κουτουρού, ένα κράτος του χάους…

18-03-2020

Του Δρα Λούκα Αριστοδήμου

Ακούοντας την στρατιά των όσων το πρωί παρέλασαν από τα ραδιόφωνα, και που διαδραμάτισαν τα προβλήματα, τις ελλείψεις, την ακαταστασία, την τυχαία λειτουργία και την παντελή και σκανδαλώδη έλλειψη συνοχής και συντονισμού υπηρεσιών και θεσμών, μέχρι και στα πιο απλά που συνίστανται ακόμα και σε ένα σαπούνι, σχημάτισα με μεγάλη θλίψη, την εντύπωση ότι ζούμε σε ένα κράτος αφημένο στην όποια διάθεση ενός κακά προγραμματισμένου αυτόματου πιλότου.

Ο αόρατος εισβολέας, έδειξε τη γύμνια μας, την επιπολαιότητα μας και την ανικανότητα μας ως κράτος.
Ένα κράτος κτισμένο στις πυλωτές των οικονομικών συμφερόντων.
Ένα κράτος χωρίς δόκιμη οργανωτική και κυβερνητική βάση και υπόσταση.
Ένα κράτος στην τύχη.
Ένα κράτος που ως μοναδική οργανωτική διακυβέρνηση έχει το χάος
Ένα κράτος που λειτουργεί σε στυλ κακού ενοριακού μπακάλικου που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος.
Ένα κράτος που η κάθε υπηρεσία ανακοινώνει αποφάσεις σε άγνοια και ανοργάνωτα, που επηρεάζουν επαγγελματίες και πολίτες και τους προκαλούν προβλήματα και ζημιές, χωρίς ευθύνη και χωρίς επιπτώσεις στους υπεύθυνους ανεύθυνους που παίρνουν τις αποφάσεις.
Ένα κράτος στην τύχη που η μόνη έγνοια των εκάστοτε κυβερνώντων είναι η παραγωγή πλούτου για επίλεκτους. Διαχρονικούς κυβερνόντες που το μόνο που κατέχουν καλά είναι η τέχνη της προπαγάνδας, προσαρμοσμένης στα δεδομένα ενός παντοιοτρόπως περιθωριοποιημένου και εξαπατημένου όχλου, που το μόνο που του επιτρέπεται να κάνει με επιτυχία, είναι να δουλεύει σκληρά και να πληρώνει, τις στρατιές των «ημετέρων» διορισμένων για να συντηρούν αυτό το επιτηδευμένο συνονθύλευμα που το ονομάζουν κράτος.
Ένα κράτος που πιθανό αύριο να μην έχει νοσοκομειακή επάρκεια, σε χώρους και ανθρώπινο δυναμικό, σε υλικά αναλώσιμα, ακόμα και τα στοιχειώδη και απαραίτητα για χημικές αναλύσεις.

Οι αρμόδιοι αναρμόδιοι δείχνουν ότι κανένας τους δεν κατανοεί ότι ΚΡΑΤΟΣ σημαίνει ένας αρκετά πολύπλοκος ζωντανός οργανισμός με διάφορα μέρη που πρέπει να λειτουργούν οργανωμένα και αρμονικά μεταξύ τους για να είναι υγιής και να επιτελεί τον σκοπό του. Ποτέ τους δεν σκέφτηκαν ότι το αυτοκίνητο που οδηγούν, ή το αεροπλάνο που ταξιδεύουν έχει στη δομή του χιλιάδες μέρη, που μέχρι και την τελευταία βίδα ή ροδέλα πρέπει να συνυπάρχουν και να λειτουργούν αρμονικά, μέσα από απόλυτα καλά σχεδιασμένο κυβερνητικό σύστημα, για να πετά και επιτελεί τον σκοπό του.

Έτσι θα έπρεπε να είναι δομημένο το κράτος μας και να λειτουργεί μέσα από ένα κυβερνητικό σύστημα, υποστηριζόμενο σήμερα και από την ψηφιακή τεχνολογία. Μια τέτοια λειτουργία θα είχε το πλεονέκτημα να κάνει στην πάντα τις υποκειμενικές ανθρώπινες παρεμβάσεις. Είναι όμως αυτό το τελευταίο που δεν βολεύει το κατεστημένο σύστημα διακυβέρνησης. Και είναι γι’ αυτό ακριβώς που δεν το θέλει το πολιτικό κατεστημένο.