Παρελκυστική και παραπλανητική η ανακοίνωση της ΑΗΚ

06-09-2021

Με απογοήτευση και θλίψη διαβάσαμε την ανακοίνωση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), σε σχέση με την τεράστια αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά την επόμενη περίοδο. Αυτή δε η αύξηση ακολουθεί και είναι πρόσθετη στην μεγάλη αύξηση μεταξύ Αυγούστου 2020 και Αυγούστου 2021 που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Και όλες αυτές οι αυξήσεις πάνω στο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Όσο δε αδιάντροπη είναι η αύξηση άλλο τόσο αδιάντροπη είναι και η προσπάθεια της ανακοίνωσης να αιτιολογήσει και να εξηγήσει τα ανεξήγητα σε σχέση με τους λόγους της αύξησης και του γιατί ο Κύπριος πολίτης-καταναλωτής αναγκάζεται από το κρατικό μονοπώλιο να πληρώνει το πιο ακριβό ρεύμα από όλους τους άλλους πολίτες της ΕΕ.  

Η «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Αρχή» σαν γριά που μια ζωή μένει ανοικοκύρευτη προσπαθεί να περάσει την κλωστή από την τρύπα του βελονιού και δεν τα καταφέρνει. Αφού λοιπόν η κλωστή της γλιστρά μια από τη μια και μια από την άλλη, δυσπυρκά, παραληρεί και βρίζει. Αγνοεί δε την λαϊκή ρύση του «φτύνω πάνω φτύνω του προσώπου μου, φτύνω κάτω φτύνω των γενιών μου».

Μας λέει ότι περίπου πρέπει να χάψουμε ότι μας κάνει και να βγάλουμε τον σκασμό γιατί είναι «άστοχο να συγκρίνουμε τις τιμές με άλλες χώρες γιατί η Κύπρος είναι ένα μικρό, απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα…». Καλά αυτό μόλις τώρα το έχουν διαπιστώσει οι ακριβοπληρωμένοι της; Δεν μας λένε, τόσα χρόνια, δεν το διαπίστωσαν αυτό; Και αν ναι τι έκαναν για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις; Η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΕ!

Παρακάτω και, ενδεχόμενα σε μια άστοχη και αδόκιμη προσπάθεια να απαντήσουν στις αμαρτίες που η δική μας ανακοίνωση δικαιολογημένα και τεκμηριωμένα τους καταλογίζει, ομολογούν πώς αν οι γεννήτριες τους έκαιγαν φυσικό αέριο, το κόστος του ρεύματος θα ήταν κατά 25-30% φθηνότερο. Ευχαριστούμε, αλλά τότε γιατί δεν το έκαναν, αφού μάλιστα από δεκαετίες τώρα φόρτωσαν αδικαιολόγητα τους άμοιρους καταναλωτές με το κόστος αυτής της τεχνολογίας, που μένει αδρανής;

Περαιτέρω, αφήνοντας έξω τις επιπτώσεις των ρύπων του μαζούτ στο περιβάλλον, με θράσος μιλούν για το κόστος εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Ευχαριστούμε πολύ, αλλά εμείς τους το είπαμε και τους θυμίσαμε ότι αυτό το κόστος, πέρα από το ότι το πληρώνουμε στην τιμή του ρεύματος προσθέτει και στα πρόστιμα που επίσης επιβάλλονται από την ΕΕ που πάλι εμείς πληρώνουμε. Αν όμως έκαιγαν φυσικό αέριο όλα αυτά θα τα απαλλασσόμασταν, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να εξοικονομούν σημαντικά χρήματα.

Τέλος μιλούν και για τη σημαντική μείωση στο κόστος που θα προκύψει από την εισαγωγή των ΑΠΕ και κυρίως των φωτοβολταϊκών. Μα να μας επιτρέψουν να τους ρωτήσουμε, έτσι λαϊκά: Τόσα χρόνια ο νους τους πού ήταν; Δεν είναι η ίδια η ΑΗΚ που για δεκαετίες ΑΠΑΓΌΡΕΥΕ την σύνδεση στο δίκτυο της των φωτοβολταϊκών; Και επιπρόσθετα, έστω και μετά που η ΕΕ μας επέβαλε με διάφορους τρόπους να επενδύσουμε στη χρήση των ΑΠΕ, να τους ρωτήσουμε γιατί καθυστέρησαν και ακόμα καθυστερούν να συνδέσουν πάρκα, που όπως μας πληροφόρησαν πριν περίπου 3 χρόνια, είναι έτοιμα;

Έτσι από τα πιο πάνω, και χωρίς να έχουμε εξαντλήσει όλα που είτε έκαναν λανθασμένα ή/και παρέλειψαν να κάνουν, αντί όπως θα έπρεπε, τώρα να μας ανακοινώνουν μειώσεις στην τιμή του ρεύματος, συνεχίζουν ανερυθρίαστα να αναγγέλλουν αυξήσεις, και τι αυξήσεις μάλιστα…
 
Καλούμε λοιπόν ξανά το κρατικό μονοπώλιο της ΑΗΚ, έστω και τώρα να αναγνωρίσει τις δικές της ευθύνες και να βρει τρόπους να περιορίσει αυτή την τεράστια αύξηση, την οποία πολλά νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να αντέξουν.

Καλούμε επίσης το αρμόδιο υπουργείο και προσωπικά την υπουργό να μην μείνουν αδιάφοροι, γιατί και το κράτος, που μεταξύ άλλων παίρνει και μερίσματα εν είδει έμμεσης φορολογίας, έχει τις δικές του τεράστιες ευθύνες.