Το ΕΙΝΑΙ μας μέσα από την ποιότητα των σχέσεων μας

21-09-2020

Του Δρα Λούκα Αριστοδήμου

Κάποτε, σ’ ένα επαγγελματικό ταξίδι, ρώτησα έναν ηλικιωμένο ιδιοκτήτη μιας βιομηχανίας, που με ξενάγησε στην παραγωγή, να μου δώσει τον δικό του ορισμό της ποιότητας, αφού ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε πληθωρικά. Η απάντηση του ήταν όπως ποτέ δεν την σκέφτηκα αφού η ποιότητα με απασχόλησε πάντα. «Ποιότητα σημαίνει αγάπη, αρμονία, ειλικρίνεια, αμοιβαίο όφελος, αγάπη» είπε. Όταν παρατήρησα ότι την αγάπη την είπε πρώτη, μου απάντησε: «μάθε παιδί μου πως όταν ανοίγεις μια παρένθεση, πρέπει και να την κλείνεις»

Η ποιότητα είναι ότι πιο σημαντικό και περιεκτικό υπάρχει στη ζωή μας και σε ότι κάνουμε. Όποιος δεν ασχοληθεί με το περιεχόμενο της και δεν την κατανοήσει, ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι είναι και τι ζωή κάνει. Αφού η ποιότητα είναι τόσο σημαντική και αφού η διαμόρφωση του ΕΙΝΑΙ μας, της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας, στηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της, στην επαφή και στη σχέση μας με άλλους ανθρώπους, στην ανταλλαγή ερεθισμάτων, εμπειριών και συναισθημάτων μαζί τους, τότε όλα αυτά πρέπει να διέπονται από αυτή την ποιότητα.

Στη διαδικασία λοιπόν της διαμόρφωσης του είναι μας, καλό είναι να δίνουμε σημασία στην ποιότητα των ανθρώπων που επιλέγουμε. Και, αν το εγχείρημα της εξεύρεσης ποιοτικών ανθρώπων στην εποχή μας, είναι δύσκολο, ακόμα πιο δύσκολο, είναι το εγχείρημα της αναγνώρισής τους. Αυτό δε, έχει σχέση με το επίπεδο των γνώσεων μας, με τη σοφία μας και με το πόσο καλά εκπαιδεύσαμε τη διαίσθηση μας να μπορεί να φιλτράρει τις πληροφορίες που δεχόμαστε και να επεξεργάζεται το προφίλ του ανθρώπου που είτε έχουμε απέναντί μας ή ακόμα περισσότερο που δεν έχουμε γνωρίσει, παρά μόνο από απόσταση, μέσα από φωτογραφίες ή και ανταλλαγή κάποιας συνομιλίας. Πώς αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τους ανθρώπους που δίνουν ποιότητα στη ζωή μας;

Το πιο σημαντικό γνώρισμα των ποιοτικών ανθρώπων είναι ότι έχουν μάθει να δίνουν. Η προσφορά στην κάθε της μορφή είναι η πεμπτουσία της ανωτερότητας, της καταστολής του εγώ, της ανάβλυσης αγάπης και της αλληλεγγύης. Ο ποιοτικός άνθρωπος σου δίνει γνώση, θέλει να σου ανάψει τη φλόγα του για μάθηση, για να γίνεις καλύτερος μέσα κυρίως από το δικό του παράδειγμα. Σου δίνει συμβουλές που πηγάζουν από τις εμπειρίες της ζωής του και θέλει να σε μάθει να σκέφτεσαι σωστά και να σε προστατεύσει από τυχόν λάθη. Σε αγκαλιάζει με στοργή και σεβασμό γιατί σε αγαπά αληθινά και σου το δείχνει ευθέως, αυθόρμητα και χωρίς επιφυλάξεις και φόβο. Θέλει να σε βλέπει ευτυχισμένο, γι’ αυτό κάνει οι στιγμές σου να είναι όμορφες και ευχάριστες.

Ο άνθρωπος της ποιότητας έχει μάθει να επενδύει στις ανθρώπινες σχέσεις κατά δίκαιο και αμοιβαίο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι αφιερώνει χρόνο στους ανθρώπους που τον ενδιαφέρουν γιατί γνωρίζει, ότι οι σχέσεις των ανθρώπων ωριμάζουν μέσα από τον χρόνο και την αλληλοεπίδραση ενός ειλικρινούς και ανοικτού πάρε-δώσε.

Η μουσική, η ποίηση και γενικά η ενασχόληση με την τέχνη, την παράδοση, τον πολιτισμό και την προσφορά στην κοινωνία, αποτελούν γνωρίσματα του ποιοτικού ανθρώπου. Η εμβάθυνση στις σκέψεις σου, η ενασχόληση με τα συναισθήματά σου τον εξιτάρουν, του κινούν την περιέργεια να τα φέρει στην επιφάνεια, να τα αναδείξει και να τα ανορθώσει με σεβασμό και εκτίμηση. Οι ποιοτικοί άνθρωποι είναι ανοικτοί και νιώθεις να σου δίνουν χώρο μέσα τους να μπεις και να γνωρίσεις τη δική τους ψυχή, γιατί την έχουν γεμάτη και ως αναβλύζουσα πηγή αγάπης, από την οποία δεν φοβούνται να δώσουν. Η ποιότητα της αγάπης τους, διακρίνεται στον περιορισμό του εγωισμού τους, στην απλότητα τους, στην ταπεινοφροσύνη τους και στην ανιδιοτέλεια τους.

Είναι σύνηθες, τέτοιοι άνθρωποι να έχουν δύσκολες και πλούσιες εμπειρίες στη ζωή και να έχουν ωριμάσει μέσα από τη δουλειά και ίσως ακόμα να έχουν περάσει και από τη δοκιμασία της μοναχικότητας, όχι όμως της μοναξιάς. Μέσα από όλες αυτές τις βιωμένες εμπειρίες, έχουν δέσει το ατσάλι του είναι τους και έχουν συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο σκοπός τους στη ζωή. Αγαπούν και εκτιμούν τον εαυτό τους και είναι αποφασισμένοι να ζήσουν όμορφες στιγμές που τους κάνει ευχαρίστηση να τις μοιράζονται με άλλους.

Σε τέτοιους ανθρώπους κάποιοι μπορεί να παρατηρήσουν σαν μειονέκτημα, μια τάση προς την τελειότητα. Αυτό περισσότερο έχει να κάνει με την συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια τους για αυτοβελτίωση και πρόοδο, κάτι που επιδιώκουν να μεταφέρουν και σε άλλους μέσα από την αγάπη τους. Κάτι τέτοιο δεν είναι παρεξηγήσιμο, αλλά αντίθετα ένδειξη ότι μπορείς να τους εμπιστευτείς και να τους κρατήσεις κοντά σου και στη ζωή σου.

Η ποιότητα δεν κρύβεται στην τιμή, όταν αναφερόμαστε στον άνθρωπο, αν έχει πάει σε ιδιωτικά ή δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, αν ντύνεται με επώνυμα ρούχα ή αν βάφεται με επώνυμα καλλυντικά, αν συχνάζει σε ακριβά εστιατόρια ή μένει σε πολυτελή ξενοδοχεία. Η ποιότητα του ανθρώπου βρίσκεται στην παιδεία και στη συμπεριφορά του που τον κάνει άνθρωπο. Στην υπομονή του να καλλιεργεί αδιάκοπα τον εαυτό του, στην τάση του να μην συγκρίνεται παρά μόνο με τον εαυτό του και με το χθες του. Στη συνεχή προσφορά του στα κοινά και για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Στην αποφασιστικότητα να επιτυγχάνει τους στόχους του χωρίς να ρίχνει άλλους από τη θέση τους. Πιστεύει στο μαζί, σέβεται τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου και χρησιμοποιεί διπλωματία για να κάνει τον εχθρό του να φαίνεται ακόμη πιο μικρός, χωρίς να εμπλέκεται σε ανούσιες συγκρούσεις.

Έχουν έντονα ανεπτυγμένο το κριτήριο της αυθεντικής και ουσιαστικής αισθητικής και επιλέγουν ανθρώπους με εσωτερική παρά με εξωτερική ομορφιά. Δίνουν όμως σημασία και στην καλαισθησία, στη φινέτσα τους και δε συμβιβάζονται με την ημιμάθεια και την μετριότητα. Από τη μουσική και τα θεάματα επιλέγουν όσα έχουν να προσφέρουν, πέρα από τη ψυχαγωγία, τροφή στο μυαλό και στη ψυχή. Στην παρουσία και στη συμπεριφορά τους εκπέμπουν συνέπεια και κύρος. Με τη στάση τους, γίνονται αποδεχτοί και σεβαστοί, και στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Επικρίνουν μόνο πράξεις και συμπεριφορές και όχι με κακή διάθεση, απεχθάνονται τις ίντριγκες, δεν αποζητούν την επιβεβαίωση μέσω της μείωσης των άλλων και δε θέτουν τον εαυτό τους στο επίκεντρο.